Ще работят ли соларните панели при прекъсване на тока? Зависи

Стефан Николов Последна промяна на 13 май 2024 в 16:47 682 0

Ще работят ли соларните панели при прекъсване на тока? Зависи

Снимка Kindel Media/Pexels

Ще работят ли соларните панели при прекъсване на тока? Зависи

Този въпрос възниква по редица причини. Може би живеете на такова място, където тежките метеорологични условия и свързаните с тях прекъсвания на електрозахранването са често срещани, и се надявате, че инвестицията в соларна система ще ви спести огорчението при възникване на такива ситуации. Или пък ви харесва идеята за пълна енергийна независимост, така че да не се налага да разчитате на местната електропреносна мрежа, особено по време на неочаквани прекъсвания на електрозахранването. На теория това звучи добре, но на практика е малко по-сложно.

Изданието SlashGear допълва, че ако вашата соларна система е свързана с електропреносната мрежа, а повечето в САЩ и не само в САЩ са свързани с нея, ако тя се срине, ще се спре и електрозахранването на вашия дом. Въпреки че слънчевите панели са се променили много през годините, ако са свързани, те все още функционират като компоненти на електропреносната мрежа. По време на прекъсване на електрозахранването свързаните към мрежата соларни системи няма да могат да доставят електроенергия на дома ви. Ако обаче имате автономна соларна система или инвестирате в система за резервно захранване със акумулаторно хранилище, можете да си осигурите електрозахранване по време на прекъсване на тока.

Как работят фотоволтаичните панели

Преди да разгледаме причините, поради които соларните панели, свързани с електропреносната мрежа, не работят по време на прекъсване на електрозахранването, е полезно да разберем как работят през останалото време. Когато слънцето грее и всичко работи, както трябва, слънчевите панели използват фотоволтаични клетки, за да преобразуват слънчевата светлина в електричество с постоянен ток (DC). Преди да можете да използвате това електричество за захранване на къщата си, то трябва да премине през инвертор, който преобразува постоянния ток в променлив (AC). След като този процес приключи, можете веднага да използвате това електричество в дома си или да го върнете обратно в електропреносната мрежа.

Както беше споменато по-рано, повечето жилищни соларни системи са свързани с електропреносната мрежа, което означава, че са директно свързани с обществената електропреносна мрежа. Ако слънчевите ви панели произвеждат излишна енергия, тя се изпраща към мрежата и често получавате суми по сметката си чрез нетно измерване, което намалява месечните ви сметки за електроенергия. Когато соларната ви система е свързана с мрежата, не се нуждаете от резервна батерия. Това е така, защото през нощта, когато слънчевите панели не могат да генерират електроенергия, вие я получавате от електопреносната мрежа. Ще бъдете таксувани само за това, което сте използвали, минус това, което сте върнали в мрежата. Когато се управлява правилно, сметката ви за електроенергия може да бъде близка до нулата. Докато електрическата мрежа работи, не би трябвало да имате проблеми с тази система.

Как да запазите осветлението по време на прекъсване на електрозахранването

Соларните системи за автономно захранване и хранилищата с акумулаторни батерии са двете условия да продължите да снабдявате дома си с електроенергия независимо от състоянието на електропреносната мрежа. Соларните системи извън нея могат да предложат истинска енергийна независимост, но те са и скъпи. Поради необходимия хардуер, инсталирането на автономна слънчева инсталация ще струва с няколко хиляди долара повече, отколкото за такава, свързана с мрежата. И, разбира се, след като сте изключени от електропреносната мрежа, няма да разполагате с никакъв друг източник на електроенергия освен тази, която вашите фотоволтаици генерират и която е съхранена в акумулаторното хранилище.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !