Шестото масово измиране вече е започнало

Offnews Последна промяна на 28 януари 2022 в 07:51 426 0

extinction-5_opt

Не ви ли се струва, че реалността все повече започва да прилича на многобройните филми за апокалипсиса? Да вземем например филма "Не поглеждайте нагоре" с Ди Каприо и Лорънс в главните роли. Героите и събитията във филма без съмнение са изключително гротескни, но постепенно става все по-трудно да бъдат различени от реалността. И въпреки че към нас не се приближава астероид-убиец, проблемите на човечеството са много сериозни и вече са твърде много. Един от тези проблеми е започналото шесто масово измиране на дивата природа. Самите ние сме на крачка от изчезването - и най-оптимистичните прогнози не дават на нашата цивилизация повече от 400 години. Само че сегашното измиране, за разлика от всички предишни, сме си го причинили самите ние. Промените в климата, разрушаването на околната среда, замърсяването и промишленото селско стопанство - всички тези фактори играят своята важна роля на пътя на човека към самоунищожението.

Масовото измиране е съвсем близко

Ние вече сме свидетели на първото от 65 милиона години масово измиране на видовете. Под заплаха от изчезване са най-малко един милион животински видове. Още по-тревожни са резултатите от мащабното научно изследване на Международния съюз за опазване на природата (IUCN), което показа, че животът на Земята е застрашен.

Според направените анализи, изчезването на животинските видове става за много по-кратко време в сравнение с предишните масови измирания, които са протичали на нашата планета в далечното минало. Сега се сблъскваме с радикални промени, които стават дори в продължение на само един човешки живот. Данните публикувани в отчета на IUCN показват, че 77-те вида, които са най-застрашени от изчезване, са изгубили 94% от своите популации през последните 100 години.

Според статистиките, през последните 100 години са измрели над 400 вида гръбначни вида. При нормален ход на еволюцията това би се случило за около 10 хиляди години.

Наличните данни показват че в близко бъдеще ще има цели поредици от измирания на животински видове, което ще има катастрофални последствия за екосистемата на нашата природа. Екологичните експерти предупреждават, че измирането поражда измиране понеже видовете, благополучието на които зависи от измрелите форми на живот, в резултат от този процес също застават на пътя към изчезването. Счита се, че през следващите 20 години от лицето на Земята завинаги ще изчезнат около 500 вида.

Как изглежда шестото масово измиране?

Едва ли за някого е тайна, че 99% от всички живи организми, които някога са живели на Земята, вече са измрели. Естествената екосистема на планетата непрекъснато се развива и с промените на околната среда, някои видове така или иначе започват да изчезват. Многобройни екипи от изследователи от целия свят изучават видовете, които могат да прехвърлят към хората опасни вируси, понеже дивите животни и хората все по-често са принудени да осъществяват по-тесен контакт. Причината е фрагментацията на средата на обитаване и разрушаването на природните екосистеми.

Ярък пример за това, което се случва е избухването на епидемията от ебола в западна Африка през 2014 година. Учените са на мнение, че причината за това са децата, които са си играели близо до дърво пълно с прилепи. И въпреки че и до днес не е напълно ясен произхода на COVID-19, резултатите от някои научни изследвания показват, че коронавирусът може да е дошъл от дивите прилепи.

От 2015 година до днес се изсичат по около 10 милиона хектара гори

Друг пример е измирането на птиците и насекомите. Пчелите например, играят жизненоважна роля в осигуряването на нашата продоволствена сигурност.

Около една трета от световната реколта зависи от опрашването, което се извършва предимно от пчелите. Ако те измрат, добивите от реколтите рязко ще спаднат.

Но освен това, някой от вредителите на селскостопанските култури могат да започнат да процъфтяват след изчезването на хищниците, които се хранят с тях, което ще окаже още по-голямо влияние на реколтата. Милиони хора разчитат на дивите видове като източник на препитание и оцеляване, което с особено голяма сила важи за риболова, който вече се сблъсква с големи проблеми.

Липсата на така наречената продоволствена сигурност, която силно зависи и от все по-честите наводнения и суши, най-силно ще се отрази върху бедните региони, особено на страните от Африка на юг от Сахара и на някои райони на Югоизточна Азия. Под заплаха ще бъде и селско стопанство, понеже хубавата почва зависи от микроорганизмите, които според редица учени измират с изключително бързи темпове.

Недостигът на вода и храна

По-голямата част от питейната вода на света идва от земята, която пречиства и преразпределя този източник на живот. Така например хималайската водонапорна кула, която се захранва от близките реки, снабдява с питейна вода около 2 милиарда души. Ако природните системи от подобен род рухнат, включително и цъфтежа на водораслите и изчезването на растителността, човечеството ще изгуби почти всичката си питейна вода и ресурсите необходими за селскостопански нужди.

С намаляването на горите се променят дъждовете, а със загубата на дърветата и растителността, които са основните регулатори на въглеродния диоксид в атмосферата, се очаква сериозна промяна на климата, което ще доведе до още по екстремни климатични явления. Очаква се възникването на масова миграция, понеже хората ще започнат да се отдръпват и да се спасяват от глада и конфликтите, възникнали заради изтощаването на ресурсите.

Биолозите и природозащитните агенции правят всичко възможно, за да отделят колкото се може повече внимание на намиращите се под заплаха от изчезване птици и млекопитаещи. За щастие все още имаме възможност да не допуснем тази катастрофа и да спасим колкото се може повече живи същества.

Виж още за:
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !