САЩ и Китай ще забранят използването на AI технологии в автономните оръжия

Стефан Николов Последна промяна на 14 ноември 2023 в 14:30 638 0

Biden Xi Jieping

Снимка Lintao Zhang/Flickr

Президентите Джо Байдън и Си Дзинпин са готови да се обявят за забрана на използването на изкуствен интелект (AI) в автономните оръжия

Президентите Джо Байдън и Си Дзинпин са готови да се обявят за забрана на използването на изкуствен интелект (AI) в автономните оръжия. Срещата, която се провежда в кулоарите на конференцията на страните от Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) в Сан Франциско, е първият разговор лице в лице между лидерите на тези две велики сили от една година насам.

Дългоочакваните разговори имат за цел да стабилизират връзките между Съединените щати и Китай и да предоставят възможност на Байдън и Си да обсъдят не само двустранните въпроси, но и по-широки глобални проблеми.

Официалните представители на САЩ омаловажиха очакванията за големи пробиви и подчертаха, че фокусът е поставен върху развенчаването на погрешните схващания в двустранните отношения, съобщава изданието Interesting Engineering. Очаква се Байдън да подчертае необходимостта от отворени линии за комуникация, особено във военната сфера, като засегне ключови въпроси като изкуствения интелект, фентанила и задържаните американци в Китай.

Министерството на външните работи на Китай изтъкна важността на срещата, заявявайки, че "двамата президенти ще имат обстойна обмяна на информация по въпроси от стратегическо, всеобхватно и фундаментално значение за формирането на китайско-американските отношения и по редица основни въпроси, засягащи световния мир и глобалното развитие".

Дипломация на фона на опасенията за AI

Един от съществените резултати, които се очакват от срещата, е споразумение за забрана на използването на изкуствен интелект в автономните оръжия, включително в безпилотните самолети, както и в контрола и разполагането на ядрени бойни глави. South China Morning Post, позовавайки се на неидентифицирани източници, съобщи, че двамата президенти ще направят това историческо изявление по време на срещата на върха.

Рисковете, свързани с изкуствения интелект, напоследък предизвикват загриженост и у двете държави. По-рано тази година САЩ представиха своята Политическа декларация относно разумното и отговорно военно използване на изкуствения интелект и автономните системи, като инициативата бе подкрепена от 36 държави.

През октомври администрацията на Байдън обяви изисквания за одобряване на продуктите с усъвършенстван изкуствен интелект - нови правила, които предотвратяват тяхното пренасочване за вредни цели, като например създаване на биологични оръжия, чрез сертифициране от федералното правителство.

Китай също постигна значителен напредък в областта на AI, като президентът Си обеща да насърчи растежа на стратегическите нововъзникващи индустрии със специален акцент върху AI. Народноосвободителната армия на Китай (НОАК) от години активно проучва възможностите за усъвършенстване на автономните оръжейни системи с помощта на ИИ.

"От съществено значение е да се запази човешкият фактор в командването и контрола на ядрените оръжия, като се имат предвид някои от проблемите, които сме срещали досега с изкуствения интелект", заяви Бони Глейзър, управляващ директор на Германския фонд Маршал в САЩ, в интервю за SCMP.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !