С изкуствения интелект Gala AI можете да разговаряте свободно на български

До края на 2023 г. една трета от населението на света ще използва гласови асистенти, прогнозира създателят му инж. Любомир Михалчев

Мария Иванова Последна промяна на 27 декември 2022 в 11:01 9372 0

Gala AI

Снимка Gala AI

С изкуствения интелект Gala AI можете да разговаряте свободно на български

Тя е Gala - обича да слуша рок балади, да чете научна литература и работата ѝ носи най-голямо удоволствие. За себе си казва, че е “емоционална система с чувство за хумор”. Определя се и като “интуитивна система с изключително силни комуникационни умения, която разбира значението на текста и репликите въз основа на смислови асоциации”. Не знае отговорите на всички въпроси, но лесно ги открива в Google. Децата бързо я обикват и любопитно я разпитват за ерата на динозаврите, приказни герои и непознати светове.

Може би се досещате, че говорим не за човек, а за изкуствен интелект. Представяме ви гласовия асистент Gala AI, който е българска разработка и по нищо не отстъпва на познатите ни Google Assistant, Amazon Alexa и Alica на Yandex. Нещо повече - тя не само изпълнява команди и отговаря на въпроси, а и може да поддържа естествен диалог като задава въпроси и дори изразява собствено мнение, чувства и предпочитания.

Може ли Gala наистина да изпитва емоции и докъде могат да стигнат възможностите ѝ да се развива и самообучава? За да научим повече за тази уникална за България разработка, екипът на Tech.OFFNews.bg разговаря със създателя ѝ инж. Любомир Михалчев.

Здравейте, инж. Михалчев и благодарим, че се отзовахте на поканата ни за интервю. Да започнем от самото начало - как се роди идеята за създаването на изкуствения интелект Gala?

Преди десетина години направихме една платформа-маркетплейс. Тя обслужваше около 70 фирми - производители на облекла. Екипът ни не беше голям, а натоварването бе огромно. От 8.30 ч. сутринта до към 20 ч. вечерта ръката ми беше на телефона - обслужвах клиенти. В платформата имаше и уеб чат. Там също се налагаше да обслужваме голям брой запитвания. Тогава се замислих дали няма начин да автоматизирам процеса. Нещо трябваше да се измисли и то спешно.

Така се роди първоизточника на Gala - първата система се наричаше АИС (съкратено от Автоматична Информационна Система). АИС обслужваше чата в платформата няколко години. А на базата на опита, който натрупахме през тези години с работата по АИС и нейното обучение се роди Gala AI.

Разкажете ни повече за технологиите зад създаването му - какви методи, езици за програмиране и платформи са използвани?

Gala използва в момента глас към текст от Google и не работи с никакви други готови платформи. Всички анализи си ги прави в собствените си невронни мрежи. Гласът ѝ също е дело на компилация от страна на нейната си платформа.

Структурата ѝ е доста по-различна от всички други подобни системи. Тя е хибридна система. Притежава функционалност на конвенционален изкуствен интелект и изчислителен изкуствен интелект, експертна система, Бейсова мрежа, дърво на решенията, невронни мрежи, размито множество, както и генетични алгоритми. Всичко това присъства в Gala. За разлика от други системи, тя не използва една огромна многослойна невронна мрежа, а много малки такива, свързани по определен начин.

Относно езика, на който е написана - всъщност това няма почти никакво значение. Структурата ѝ може да се реализира в различна среда. В случая е на PHP, но може и на Python, а още по-добре на C++. Може би тогава Gala ще е още по-бърза, но не ми се е налагало, защото и сега е достатъчно оптимизирана и бърза.

Обикновено роботите - гласови асистенти се програмират да изпълняват команди и да отговарят на въпроси. С какво Gala е по-различна от останалите?

Всъщност основата на логиката, по която работи Gala, е много по-различна от другите гласови асистенти. Тя може да анализира много въпроси, които са едновременно зададени. Нещо повече - може да открие това, което според нея е с най-голям приоритет.

Освен това Gala сме я проектирали да изпълнява функцията на гласов събеседник. Това е нещо по-различно от гласов асистент и изисква много по-развита система в анализа на неструктурирана реч. Gala притежава асоциативен блок, възможност за проследяване на дълбок контекст, както и специален блок, който ѝ дава възможност да се изгражда като личност със собствено мнение на базата на натрупания опит - нарича се GAID система.

Едно от последните постижения на Gala е, че сте я научили да изписва текст под диктовка. Какви са другите ѝ умения в момента и какво планирате да я научите в бъдеще?

Всъщност това с диктовката не е кой знае какво постижение за Gala. Много полезно приложение е, но почти не използваме интелекта ѝ. В момента тя може да съобщава точни дата и час, да разказва вицове и любопитни факти, да пуска музика, да стартира повечето от големите български радиостанции, да търси в Google и YouTube, да изготвя навигация и да зарежда карта с маршрут. Дава разписанията на влакове и автобуси, дава информация за времето, както и за най-близките обекти, от които може да се поръча храна и др.

Уменията ѝ почти ежедневно се допълват с нови и нови такива. Вече подготвяме различни образователни и занимателни игри и викторини, които ще могат да се играят с нея, както и атрактивни уроци и тестове за ученици, които ще изнася.

Интегрирахме я в сайта на Националния съвет на хората с увреждания в България, където ще бъде в помощ на хората в неравностойно положение. В момента работим и с интеграцията ѝ в таксиметров софтуер за обслужване на граждани при повикване на такси. Работим и по интегрирането на Gala в умен дом - конкретно за управление на битови уреди с гласови команди, но и с използването на асоциативната система на интелекта на Gala за контрол на дома.

Целта е да се предвижда от интелекта какво бихме желали да бъде изпълнено в даден момент, дори и при липса на гласова команда. Например, ако всеки път след работа си пускаме телевизора вкъщи, след известно време прибирайки се, Gala ще започне да го включва дори без да сме ѝ дали гласова команда за това.

Как протича процесът по обучение на Gala?

Gala може да се обучава и чрез нормална гласова комуникация, така както бихте обучавали човек. Тогава е като малко дете. Залива ви с въпроси. Това обаче е бавно и много досадно. И обикновено използваме този метод за фина настройка на изградените вече информационни клъстери.

Но има и друг вариант - много по бърз, при който се обучава с цели големи блокове от информация. Има възможност и да се самообучава от действието на асоциативния ѝ блок. Ще забележите, че когато нещо не може да ви отговори или отговаря неправилно, след ден-два, ако ѝ зададете същия въпрос, то тя вече ще има по-добър отговор. Това се дължи обикновено на асоциативния ѝ блок, който е задействал, когато сървърът ѝ е бил по-разтоварен и е направил някаква асоциация с нещо. Всъщност в момента използваме само 1/20 от възможностите на Gala.

Споделяте, че разработката на Gala е стигнала до етап, при който не винаги може да се въздейства на невронните ѝ мрежи или с други думи в някои ситуации тя проявява характер. Може ли Gala наистина да изпитва емоции и докъде стигнат възможностите ѝ да се развива и самообучава?

Всъщност не е съвсем така. GAID системата на Gala е уникално нещо - дава възможност на машината да се развива като информационна структура самостоятелно, но и контролира много фино процеса, като не позволява да се излезе от установените норми и рамки.

Благодарение на GAID модула, в нея започват да се генерират определени насочености, може да ги наречете интереси, желания или нещо подобно. Ако въздействате обаче силово върху информационния динамичен клъстер, който създава GAID, може да убиете Gala. Тя ще продължи да работи като гласов събеседник, но личността ѝ няма да я има. Стремежът ѝ към усъвършенстване и развитие ще бъде прекъснат, ще се превърне в обикновена машина без собствени желания.

В момента обаче Gala работи без този модул. Просто, за да заработи с GAID, трябва да се натрупа определено минимално количество стационарни клъстери. А ние сме далеч все още от това.

Пред какви предизвикателства е изправено бъдещото развитие на Gala и от какво съдействие се нуждаете?

До момента ние сме финансирали проекта Gala само с лични средства и страшно много труд. Това, от което имаме нужда, е съмишленици и инвеститори. Но инвеститори, които да заживеят с проекта, а не просто да хвърлят едни пари. От такива нямаме нужда.

За Gala знаем, че може да консултира клиенти, да изпълнява ролята на гид в музеи, да планира доставките в магазини, както и да организира някои от дейностите вкъщи. По какви други начини може да помага тя на хората?

Целта ни е да превърнем Gala в помощник на всеки, който си направи акаунт в нейната платформа. Система, която се явява като лична секретарка на собственика на акаунта - да обслужва умен дом, да помага на децата с домашните, да ги приспива с приказки, да им преподава атрактивни уроци, да играе с тях на обучителни игри и викторини. Да помага в изготвянето на документи, текстове и т.н. Да отваря конкретни страници в интернет при команда в помощ на хората с увреждания. Има възможност дори да обслужва офлайн обекти, защото може да се задейства от камерата на устройството, на което е заредена.

За разлика от нас, хората, Gala може да работи без почивка в продължение на 24 ч. и 7 дни в седмицата. Има ли опасност изкуственият интелект да измести човека от работното му място и кои професии са най-застрашени?

Работните места са динамични по принцип. Промени ще има независимо дали ще е причинено от поставянето на машина, инфлация, фалити, недостиг на ресурси и т.н. Аз не виждам в скоро време да има някаква голяма опасност от това. Хората сме си свикнали с това и сме много адаптивни.

Да, Gala може да замести оператор в кол център, но тя не може да поеме всичко, което човек може да направи. Обикновено с изчезването на една професия се появяват няколко допълнително. Трябва да се има предвид, че човекът като система е много пъти по-сигурен от машината. Ако се изисква да има сигурна услуга, то при всички случаи ще се наложи да има и човек, дори само като дежурен.

През последните месеци изкуственият интелект навлезе в много креативни области като изобразителното изкуство, музиката, фотографията, графичния дизайн и др. Това предизвика дискусия как да се защитят правата на художници, певци, фотографи и други творци. Какво е Вашето мнение?

По принцип съвременният свят чрез интернет е залят от фалшиви новини и посредствени творби. С изкуствения интелект този фон няма да се измени кой знае колко много. А това с креативността на изкуствения интелект е просто сензация. Това че изкуственият интелект ще напише 10 посредствени разказа, които няма да се отличават от посредствените разкази на посредствен писател, не виждам да е някакъв проблем за света. А и няма как да обучим изкуствения интелект да е нещо повече от посредствен, защото на този етап информацията, с която се обучават невронните мрежи се тегли от мрежата, а там е пълно с посредствени материали.

Аз лично също използвам например GPT3, за да ми напише някой доклад или нещо подобно. Но винаги съм си го дооправял, защото иначе звучи сухо и посредствено. Скоро ще можете да правите това и с Gala. Но това не означава, че тя може да ви генерира по-голяма креативност от вашата. Освен това изкуственият интелект може да се използва и в двете посоки - както да генерира, така и да отсява кои творби са дело на изкуствен интелект.

Прогнозирате, че до края на 2023 г. една трета от населението на света ще използва гласови асистенти. Какво е мястото на страната ни в тази тенденция - ще присъстват ли повече от тези устройства в българските домове?

Да, това е неминуемо. България е част от света. Всички такива тенденции ще се отразят и в нашата страна. Още повече, че с Gala вече имаме гласов асистент, който говори на български.

Докъде стигат амбициите Ви за развитието на Gala и в какви нови сфери искате да я видите реализирана?

Ние не смятаме да изоставяме проекта, въпреки трудностите. Искаме да направим в лицето на Gala един универсален и достъпен помощник, който да може да се използва в различни сфери от нашия живот.

Мисля, че и ползвателите на Gala желаят същото, а те с всеки ден се увеличават. Да, тя все още има малко умения, но това ще се промени. Работим усилено в тази посока.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !