Редица страни в ЕС подкрепят забрана за пълното криптиране на чатове

Павлин Луканов Последна промяна на 23 май 2023 в 10:58 463 0

Smartphone Security

Снимка BiljaST/Pixabay

Редица страни в ЕС подкрепят забрана за криптиране на чатове

В последните години се наблюдава тенденция за добавяне на криптиране от край до край (E2EE) за редица онлайн комуникационни услуги. Така трети страни не могат да разчитат изпратените между две устройства съобщения. Разбира се срещу това има и отпор, основно от правоохранителни органи, но и изглежда някои държави.

Изтекъл документ публикуван от Wired сочи, че Испания иска забраната на този тип криптиране в ЕС, като има подкрепата и на други страни. Индикации за това има в проучване на Европейския съвет за нагласите по отношение на регулации в сферата на криптирането. То е част от усилията за ограничаване на материалите със сексуално насилие на деца в Европа (CSAM). Подобен закон ще изисква от технологичните компании да сканират платформите си, включително и лични съобщения, за незаконни материали. Това разбира се е в противовес на прилагането на E2EE.

Всичко това е част от продължаващ с години дебат относно това дали платформите трябва да защитават личните данни на всяка цена. Това е така, тъй като криптирането защитава и престъпниците. От 20-те страни в проучването болшинството са за някаква степен на сканиране на криптирани съобщения, като най-крайно е мнението на Испания. От там смятат, че ще е най-добре ако има юридическа забрана за E2EE в ЕС.

Интересно е да споменем и българската позиция, която е за запазване на криптирането, което е от основно значение за подсигуряването на защитена комуникация. Е2ЕЕ е създадена така, че само изпращачът и получателят на даден комуникационен поток да виждат неговото съдържание. Така външни страни, като измамници, правоохранителни органи и дори компанията предоставяща услугата, нямат достъп до това съдържание. Исканията за решения, които да прескачат криптирането обаче могат да доведат до уязвимост на цялата система.

Иначе премахването на Е2ЕЕ в ЕС ще е непропорционално, като ще е за сметка на болшинството потребители, които не нарушават законите. Иначе 15 от страните в документа подкрепят идеята за сканиране на криптирани съобщения за целите на CSAM. В повечето случаи това е определяно и като ключова възможност за справяне с насилието над деца. Разбира се мненията на различните страни варират в степента на ограничаване на криптирането, но най-крайните са Испания, Кипър и Унгария.

Експерти в сферата на сигурността от години предупреждават, че създаването на задна врата в системите за криптиране на комуникациите, или начини за декриптиране, може да подкопае цялата защитна схема. Ако правоохранителните органи имат начин за дешифриране, хакери могат също да се възползват от него. Разбира се тази борба на лобита ще продължи доста дълго време.

От едната страна на барикадата са организациите, които споделят визията, че трябва да има възможност за подслушване на комуникацията, за да се предотвратят или разкрият престъпленията. От другата страна са тези, които считат, че личните данни са неприкосновени и комуникацията между хората трябва да е защитена от подслушване.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !