Протестите в Китай бяха заглушени в Twitter с еротичен спам

Павлин Луканов Последна промяна на 28 ноември 2022 в 12:57 760 0

China protest

Снимка Joseph Chan/Unsplash

Протестите в Китай бяха заглушени в Twitter с еротичен спам, снимката е архивна

Редица източници сочат за протести в Китай през изминалите дни, като причините за това са продължаващите строги мерки за ограничения въведени срещу разпространението на коронавируса. В тези редки случаи на публична съпротива срещу властта в страната дори се иска оставката на президента Си Дзинпин. В тези потенциално турбулентни времена за Пекин, един от инструментите за потушаване на недоволството е заглушаване на социалните мрежи.

Преди това се правеше чрез директното блокиране на Twitter, но сега китайските власти използват нов похват. Социалната мрежа изигра важна роля по време на така наречената Арабска пролет, поредица от протести в Тунис, Египет, Сирия и др., които доведоха до сериозни сътресения в тези страни. Затова е нормално, тя да бъде на прицел от властите в Китай, които искат да избегнат подобен развой на събитията.

Сега, Twitter отново е инструмент на протестиращите, но изглежда и на контрамерките предприети срещу тях. Часове наред при търсене за публикации от градовете, в които се провеждаха протести, използвайки китайските им наименования, потребителите са заливани със страници от безполезни данни. Те са дело на много на брой китайско езични акаунти, които не са били активни в продължение на месеци или дори години. Сега обаче те се връщат към живот и публикуват линкове за услуги за ескорт, които се предлагат за търсените локации.

На фона на всеобхватните съкращение на служители в компанията, тя вече има доста ограничени възможности за реакция при по-масови кампании, които в случая целят отвличане на вниманието. Изглежда автоматизираните мерки не дават изцяло желания резултат, като на фона на фона на публикации свързани с протестите се появи вълна със спам свързан с услуги за ескорт. Така разбира се се отвлича общественото внимание от проблемите и се ограничава достъпа на много потребители до актуалната информация. Като последната просто се измества на задни позиции.

Според подизпълнител на американското правителство и експерт по Китай, 50% от резултатите при търсене са за порно съдържание, а останалите 50% са свързани с протестите. Това обаче не е първият път, в който свързани с правителството акаунти използват тази техника. Според бивш служител на Twitter подобна практика е била прилагана и в миналото, но по-скоро за дискредитиране на единичен акаунт или ограничена група, като те се споменават в реклами за ескорт. Той добавя, че проблемът е добре познат, като се прилагат ръчно мерки за противодействие, заедно с автоматизираните.

Припомняме, че Twitter съкрати голяма част от служителите си, като от около 7500 човека, към момента на работа остават грубо 2000 служители. Някои звена, включително тези свързани с модерацията на постовете в социалната мрежа, които следяха за спазването на правата на човека, подривни чуждестранни дейности и др. са свити до минимум, което доста ограничава дейността им.
Бившият служител на компанията споделя, че проблемите стават още по-широкомащабни, като всички анализатори за китайското влияние са напуснали. Междувременно официален представител на Twitter споделя, че се работи върху отстраняването на проблема, като към края на деня в неделя, резултатите свързани с новини и снимки от протеста вече се показваха при търсене за конкретен град.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !