Програмата Woman in Tech или как жени придобиват дигитални умения

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 12 април 2024 в 18:30 1192 0

Woman in Tech

Снимка Huawei Technologies

Първите 40 завършили жени в програмата Woman in Tech получиха своите сертификати

На 12 април 2024 г. започна вторият курс на обучителната програма Woman in Tech. Тя има за цел да придаде базови дигитални умения на всички желаещи жени безплатно. Програмата се реализира съвместно с Министерството на труда и социалната политика (МТСП), Висшето училище по телекомуникации и пощи (ВУТП) и Huawei Technologies България. Вторият курс ще включва 45 жени, които ще получат базови познания за работа в дигиталния свят. Докато на същия ден, сертификати за завършване на програмата получиха още 40 дами, които вече я завършиха.

Нейното първо издание стартира през декември 2023 г., когато беше и завършена напълно оборудваната от Huawei Technologies класна стая във ВУТП. Която разполага с лаптопи, интерактивна дъска и др. решения на компанията. Програмата Woman in Tech е част от глобалната програма на технологичния гигант за развитие на дигиталните умения на хората. По-конкретно тя е насочена към безработни жени или такива, които търсят някаква преквалификация. Затова е и напълно безплатна.

Според Huawei Technologies целта е да се постигнат базови цифрови умения, които вече стават задължителни в настоящия дигитален свят. България продължава да изостава като на близо всеки трети българин му липсват основните дигиталния познания. Нивото е едно от най-ниските в Европейския съюз, по данни на Евростат такива притежават само 31.2% от гражданите на страната. Ректорът на ВУТП проф. Миглена Темелкова допълни, че при жените у нас процентът е дори по-висок.

Програмата Woman in Tech не е само преподаване, но и вдъхновяване с позитивни примери. Всеки месец жените, записани за курсовете, ще имат възможност да се срещат с един от посланиците на програмата – успешни дами от правителството и бизнеса. През месец април посланикът на програмата, д-р Жанет Захариева, главен съветник на управителния съвет на Vivacom, поздрави завършилите за успеха и положените усилия, както и окуражи новопостъпилите.

„Ролята на новите комуникационни технологии е да ни свързват, не да ни разделят. Усвоявайки новите умения курсистките разбират, че предизвикателствата на дигиталния свят изглеждат непреодолими, само когато не си направил усилие да се справиш с тях“, каза Захариева.

Тя допълни, че при усвояването на нови знания най-важното нещо е да не се отказваш и да казваш „Не мога“. Както и да имаш желание непрекъснато да се учиш и усъвършенстваш. Захариева завърши, че ще се радва да види завършилите програмата да станат и нейни посланици впоследствие, за да вдъхновяват още повече жени да развиват своите дигитални умения.

„Защото, както казва поговорката „Когато жената учи, знания получава цяло поколение““, завърши Захариева.

Ректорът на ВУТП проф. Темелкова допълни, че в настоящото време на дигитална трансформация, ще ни се налага да се преквалифицираме непрекъснато и по-адаптивните ще са с по-голямо предимство, както и тези, които ще искат да попиват нови и нови знания.

Самите участнички от първия випуск попитаха дали в програмата Woman in Tech се планира надграждане на базовия курс с такъв, в който да се преподават следващото ниво на дигитални умения. Генералният мениджър на Huawei Technologies България Ли Шаоуей коментира, че точно това е идеята. Впоследствие пред Tech.OFFNews той допълни, че плановете са точно такива – първо да се изгради базовия курс, а после и такъв за по-напреднали дигиталния умения. Кога ще стартира този за следващото ниво ще зависи най-вече от планирането и разпределението на обучителните ресурси – самата класна стая и най-вече наличността на преподавателите.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !