Под 4% от българските фирми използват изкуствен интелект

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 08 декември 2023 в 14:30 962 0

Business AI

Снимка Johnstocker/Freepik

Под 4% от българските фирми използват изкуствен интелект

Едва 3.6% от българските компании използват технологии с изкуствен интелект (AI). Това сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). AI системите са по-разпространени при по-големите фирми с над 250 служители, там проникването на тази иновация е 13.8%. При средните предприятия с между 50 и 249 служители използването на технологията пада до 5.5%, а при малките с между 49 и 10 души персонал се свива до 3%.

Използването на AI е доста широко понятие и затова НСИ са конкретизирали кои точно приложения влизат в статистиката. Това се до системи, които използват технологии като: интелигентен анализ на текст, компютърно зрение, разпознаване на реч, генериране на естествени езици, машинно самообучение, задълбочено машинно учене и др. В определението влизат още системи използвани за събиране и/или използване на данни с цел прогнозиране, препоръчване или вземане на решение (с различна степен на автономност) за извършване на най-доброто действие за постигане на конкретни цели.

Изследването на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) от началото на декември, показа доста по-различни данни, но те обхващаха само фирмите, които са членове на браншовата организация. Сред софтуерните компании употребата на AI е малко под 75%, като 16% от запитаните отговарят, че са интегрирали подобни решения за всички позиции. Другите 58% са направили това частично, а останалите 23% не са, но планират да го направят.

Данните за НСИ показват, че българският бизнес поне наваксва дигитализацията в някои аспекти. Вече 93% от компаниите използват активно интернет, но само малко под 40% от служителите го прилагат в дейността си. Фирмите, които са интегрирали софтуер за управление на процесите (ERP) са 21.7%, като при големите предприятия проникването е на над 68%. Софтуер за управление на продажбите (CRM) се ползва от едва 10.5% от всички дружества в страната. Решенията за бизнес анализ (BI) са със сходна популярност на AI инструментите – 4.2%.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !