Плат с течен галий само за 5 минути убива 99% от микробите, включително и новия коронавирус

Offnews Последна промяна на 30 септември 2021 в 17:29 2325 0

Liquid Metal Coating Creates Effective Antiviral, Antimicrobial Fabric

Ефективността на новата материя бе потвърдена чрез проверка на нейното въздействие върху най-разпространените бактерии, както и срещу свинския грип и новия коронавирус. Експериментите показаха, че тя убива патогените само за пет минути.

Новата технология е разработена от екип специалисти от университета на Северна Каролина. Те са се опитали да създадат покритие, който да бъде по-евтино и да има по-силен антимикробен ефект от среброто и медта. Последните два метала са твърде нееднородни, нямат много добра адхезия и сравнително трудно се обработват.

В новата технология се използва течен галий, който с помощта на етанол и ултразвук все разпрашва върху плата. След това тази материя се поставя в разтвор от меден сулфат, като по този начин протича галванична реакция на заместване, при която се формира покритие от медни наночастици върху нейната повърхност.

Антимикробните свойства са проверени на трите най-разпространени патогени - златист стафилокок, ешеригия коли и кандида. Новото покритие само за пет минути унищожава 99% от тези патогени.

След това учените демонстрираха, че ефективността е същата и при въздействието върху вирусите. Аналогичен ефект се постига при въздействието върху вируса H1N1 и коронавирусите от фамилията SARS-CoV-2.

Новата технология лесно се мащабира, не е скъпа и дава възможност за евтино масово производство.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !