Първото в света законодателство срещу deepfake влезе в сила в Китай

Разпоредбите са насочени към алгоритмите на най-мощните интернет платформи в света

Мария Иванова Последна промяна на 11 януари 2023 в 14:01 1491 0

AI Deepfake

Снимка ucoyxmasayun/Freepik

Първото в света законодателство срещу deepfake влезе в сила в Китай

Deepfake технологията, която представлява генерирани чрез изкуствен интелект (AI) изображения и видеоклипове, направи бърз скок през последните години. Чрез нея потребителите могат за секунди да заменят лицето на известен актьор със своето собствено в снимка или дори в цяла сцена от филм.

Масовото навлизане на технологията за промяна на лицето обаче предизвикаха редица проблеми, сред които дезинформация, злоупотреби и все по-трудното отделяне на истината от лъжата във всичко, което чуваме и виждаме в интернет. Ето защо появата на законодателство за употребата на тази технология не е изненада. А първата държава в света, която го въведе, е Китай.

Първи по рода си

Първите по рода си разпоредби за използването на deepfake бяха публикувани първоначално през декември, но официално влязоха в сила в азиатската държава на 9 януари. Въведени съвместно от Китайската администрация за киберсигурност, Министерството на промишлеността и информационните технологии и Министерството на обществената сигурност, регулациите подчертават, че синтетичните видеоклипове и снимки, направени с помощта на технологията deepfake, трябва да бъдат "ясно етикетирани", за да се предотвратят злоупотребите, объркванията или умишлените заблуди на обществото.

"Отсега нататък, точно като рекламите в Китай, хората ще виждат малък етикет в ъгъла на тези видеоклипове и изображения, за да се избегнат объркване и престъпления“ - посочва Динг Даоши, анализатор в сферата на AI.

Според новите разпоредби, синтетично генерираните изображения и видеоклипове трябва да съдържат маркери, информиращи потребителите, че са били променени с помощта на технологията. Потребителите трябва предварително да бъдат съгласни, ако изображението им ще се използва за deepfake. Технологията не може да се използва за генериране на фалшиви новини. Съдържание, което противоречи на съществуващите закони, застрашава националната сигурност, уврежда националния имидж или заплашва икономиката на Китай е забранено.

Опасенията

Според китайските власти новите регулации се въвеждат с цел предотвратяване на престъпления и всякакви злоупотреби с технологията. Не липсват обаче и опасения, че те могат да забавят бързото разрастване на AI пазара и нововъзникващите технологии. Според някои анализатори новото законодателство преследва и още една цел - въвеждането на по-строга онлайн цензура в Китай.

Ръководителят на технологичната политика в консултантската компания Albright Stonebridge Пол Триоло посочва, че регулациите за AI, които Пекин е въвел през последните години, "имат за цел да поддържат усилията за регулиране на съдържанието и цензурата една крачка пред нововъзникващите технологии, които биха могли да се използват за заобикаляне на цялостната система за контрол".

Припомняме, че от края на 2020 г. насам Китай въведе сериозни регулации, засягащи тех гигантите в страната - от антитръстови правила до такива за защита на данните. През миналата година страната беше първата в света, която въведе правило, регулиращо начина, по който технологичните компании могат да използват алгоритми за препоръки.

Регулациите в САЩ и Европа

До момента не са въведени специфични регулаторни ограничения за deepfake технологиите в САЩ и Европа. Много европейски държави проследяват и наказват престъпления, свързани с AI, чрез съществуващите на национално ниво закони и разпоредби, отнасящи се до социалните медии или защитата на личните данни.

Европейският съюз (ЕС) е в процес на обмисляне на допълнителни разпоредби за генерираните от AI видеоклипове и изображения, но е по-предпазлив в подхода си. През 2020 г. бе публикувана т.нар. Бяла книга за изкуствения интелект, в която се предлагат поредица от мерки за научноизследователска и развойна дейност и надзор на AI. Тя обаче провокира негативни реакции сред много големи технологични компании, включително Google и Facebook.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !