OpenAI призова за регулации на изкуствения интелект

Стоян Ненов Последна промяна на 17 май 2023 в 12:29 406 0

OpenAI

Снимка Zac Wolff/Unsplash

OpenAI призова за регулации на изкуствения интелект

Изпълнителният директор на OpenAI Сам Алтман призова американския Сенат да участва за създаването на регулации за изкуствения интелект (AI). Алтман направи това по време на първото си изслушване в американския Сенат, съобщава Mashable.

Алтман беше част от група от няколко поканени експерти, включително и директора на IBM за поверителност на данните Кристина Монгомъри. Основната тема беше как генеративният AI ще се отрази на обществото и какви са рисковете.

Като създател на ChatGPT, OpenAI привлече вниманието и е сред основните компании в сектора в момента. Алтман изтъкна, че AI може да донесе вреди на обществото, ако не се внимава с технологията. Сенаторите искат от компаниите повече отговорност в разработката на технологиите.

За да покаже риска на генеративния AI, председателят на комисията Ричард Блументал започна заседанието с генериран от изкуствен интелект запис на своя глас, който чете написана от ChatGPT реч по темата.

Самият Алтман не избегна въпросите, но и рядко навлизаше в по-големи детайли. Той призна, че ако не се внимава, AI може да нанесе вреди на обществото и допълни, че има няколко сфери, които са по-високо ниво на риск. Алтман посочи като пример възможността изкуственият интелект да се опита да манипулира емоционално хората или да разпространява „интерактивна дезинформация“ когато говори насаме с човек. Не е задължително това да е нарочно от страна на алгоритъма.

Изслушването показа, че и бизнес, и политици са на едно мнение: AI се нуждае от регулации. Алтман предложи създаването на нова държавна институция, която да е отговорна за изготвяне и налагане на единни стандарти за изкуствен интелект. Сенаторите одобряват идеята, но въпреки това липсва яснота как точно ще се случи това и дали въпросната институция ще разчита и на международно сътрудничество.

Друг важен казус е запазването на работните места. Едно от големите притеснения е, че генеративният AI ще доведе до замяната на много работници, тъй като ще автоматизира голяма част от процесите. Алтман смята, че макар AI да замени доста работни места, технологията също така ще създаде още нови длъжности. Монгомъри допълва, че най-важното в момента е да се започне подготовката на работниците за навлизането на AI, както и за изграждане на нови умения чрез образованието и допълнителни обучения.

Остава неясно обаче кой ще поеме тази отговорност. Алтман предлага да се направят партньорства между бизнеса и правителствата, но допълва, че основните действия трябва да бъдат предприети именно от институциите. Така отговорността отново се размива.

Изслушването така и не достигна до други важни теми като кибер и национална сигурност. Те бяха споменати като казуси, но не се навлезе в подробности. Основното внимание беше насочено към рисковете за обществото, дезинформацията, работните места. А обсъдените детайли също бяха доста общи. Така на практика трите часа изслушване не дадоха някакви реални решения или предложения отвъд факта, че всички са съгласни, че регулация трябва да има, но каква, как и кога, трябва тепърва да се обсъди.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !