Новите ИИ алгоритми дават възможност за синтезиране на гени и на изкуствени организми

Offnews Последна промяна на 20 август 2021 в 16:29 556 0

image.imageformat.fullwidth.1152221678

През последните няколко години към трите стандартни метода за определяне пространствената структура на протеина бяха добавени и алгоритми с елементи на изкуствен интелект, които промениха буквално всичко. Специализираният софтуер AlphaFold на компанията DeepMind (Google) се очаква до края на годината да представи пространствените структури на почти всички известни на науката протеини. Това ще бъде мащабен пробив във фармакологията, медицината и промишлеността. Но по-важното е, че по този начин ще се даде възможност за постигане на съвсем ново ниво в биоинженерството с на практика безгранични възможности.

Швейцарски учени заявиха, именно сега се намираме на границата с помощта на днешните суперкомпютри да пресметнем какъв ще бъде изкуственият ген за произволна триизмерна протеинова структура, а след това и да синтезираме този ген. В биотехнологията това разкрива път за производството на изкуствени протеини, на изкуствени протеини за микроорганизми, включително нови фармацевтични агенти, ваксини и ферменти, които могат да се използват в промишлеността.

С помощта на ИИ алгоритмите е възможно да се изгради компютърният модел на протеин с точно определена конфигурация и с предварително зададена функционалност. След това невронната мрежа самостоятелно определя типа и последователността на аминокиселините, които са необходими за изграждането на изкуствения протеин. След като тези последователности се знаят, определянето на необходимите РНК комбинации е сравнително лесно и става възможно внасянето на промени вече в ДНК. След това процесът ще продължи самостоятелно, понеже изкуствените гени ще определят всички процеси на развитие и живот на организма, като едно обикновено предварително програмирано устройство.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !