Nikon, Sony и Canon разработват дигитален подпис за защита от AI и дийпфейкове

Стефан Николов Последна промяна на 03 януари 2024 в 11:47 622 0

Digital camera

Снимка Sofind/Freepik

Nikon, Sony и Canon разработват дигитален подпис за защита от AI и дийпфейкове

Бързото развитие на технологиите, базирани на изкуствен интелект (AI), значително улеснява живота на много хора по света - програмирането, писането на корпоративни имейли или съставянето на кратък преразказ на обширна статия никога не е било по-лесно. Но в някои области AI носи повече главоболия, отколкото ползи, особено когато става въпрос за генеративните невронни мрежи, които могат да изготвят буквално всяка една сцена с известни личности или политици. Миналата година този вид фалшификати нанесоха много щети на световната арена и поради това големите производители на фотоапарати решиха да се преборят с дийпфейковете с помощта на много интересен инструмент за цифрово подписване на кадрите.

Изданието Tech Times съобщава, че Nikon, Sony и Canon, които заедно контролират над 90% от пазара на професионалната фотография, разработват технология, която ще позволи вграждането на специален цифров подпис във всяка снимка - благодарение на който кадърът може лесно да се различи от фалшификатите. И обратното. Благодарение на специализиран алгоритъм, интегриран във фотоапарата, в снимката ще бъдат вписани датата, часът, мястото и името на фотографа, което ще компенсира множество проблеми - ако съдържанието бъде проверено с помощта на уеб инструмента Verify, системата ще покаже цялата информация за снимката, което ще позволи да се провери нейната автентичност.

Ако изображението е създадено с помощта на изкуствен интелект или е редактирано от някои приложения, услугата ще покаже известие "Липсват идентификационните данни за съдържанието". Според Nikkei Asia компанията Sony планира да въведе технологията, която ще позволи интегрирането на цифрови сигнатури в снимките, през пролетта на 2024 г. - тя ще се появи в три модела безогледални фотоапарати от професионално ниво на бранда чрез актуализация на фърмуера. Това е добра новина, тъй като се оказва, че не е необходимо да се актуализира хардуерният компонент - ще е достатъчна само актуализацията на софтуера. Освен това в бъдеще същата технология ще бъде съвместима и с видеата.

Приблизително по същото време на пазара ще се появят подобни технологии от Canon и Nikon, а освен това "трите кита" на пазара на фотоапарати работят с големите асоциации като Associated Press и Thomson Reuters за разработване на инструмент, който би могъл автоматично да изследва снимката за намеса или използване на изкуствен интелект. Така например даден журналист може да изпрати на новинарската агенция прочувствен кадър и системата веднага да провери автентичността на снимката, след което експертите вече могат да решат да я използват за публикации и репортажи. Може би това ще помогне да се предпази медийната среда от огромния поток от фалшиви снимки, които могат да съсипят кариерата и на най-известните хора в света.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !