Направена бе успешна пробна трансплантация на два бъбрека от ГМО прасе на човек

Offnews Последна промяна на 22 януари 2022 в 10:56 404 0

Screen-Shot-2022-01-20-at-10.54.27-AM

Преди светът да успее подробно да обсъди успешната трансплантация на сърце от генно модифицирано прасе на човек, сега излезе още една смайваща новина от областта на трансплантологията. Американски хирурзи направиха успешна тестова трансплантация на два свински бъбрека.

В случая не става дума за спасяването на живота на конкретен човек, а за пациент, който е подарил своето тяло на науката. Операцията е направена от известния хирург Джеръми Лък и неговия екип от университета в Алабама. Те осъществиха успешна трансплантация на два бъбрека от ГМО прасе.

За да бъде осъществен този медицински експеримент учените са получили разрешението на близките и роднините на 57-годишният мъж. Той е изпаднал в кома, а преди това е заявил, че подарява своите органи в полза на науката. Това е дало възможност неговото тяло да бъде използвано за тестване, дали бъбреците от генно модифицирано прасе могат да работят в човешкия организъм.

След имплантацията и двата органа през първите 30 минути успешно са прочиствали човешката кръв от токсините. През следващите три дни не са наблюдавани кървене и няма отхвърляне на трансплантираните органи. Не са възникнали проблеми и заради по-високото налягане в човешката кръвоносна система.

Този успех дава възможност за започване на медицински експерименти с участието на доброволци, страдащи от нелечими болести. Медиците са на мнение, че в бъдеще трансплантациите от подобен род  всяка година ще спасяват живота на стотици хиляди пациенти.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !