Ключовите постижения в модернизацията на българското образование през 2022 година

Изминалата година беше изключително динамична и изпълнена с промени за българското образование.

Offnews Последна промяна на 26 януари 2023 в 20:52 738 0

Център за творческо обучение

Снимка Център за творческо обучение

Център за творческо обучение

Трансформацията на предучилищното и училищното образование, развитието на STEM средата, разширяване на партньорството с технологичния гигант Google, успехи в използване на облачните платформи за учене и повишаване на квалификацията на учителите в тази насока - това са само част от постиженията, които отчита Център за творческо обучение през 2022 година. Организацията, която е една от най-активните в сферата на модернизацията на образованието у нас, описва най-важните събития и тенденции през изминалите дванадесет месеца, както и плановете си за новата година.

В рамките на годината още четири училища подадоха успешно своята кандидатура за Google референтно училище и вече са част от елитната група образователни институции в целия свят. С това броят на референтните училища в Централна и Източна Европа стана точно 16 - всичките в България. Моделът 1:1 (устройство за всеки ученик) вече обхваща над 10 000 ученици, като по него работят близо 500 паралелки в 100 училища. Тези цифри се променят непрекъснато, защото той продължава да се развива и да стартира в нови училища.

Над 900 български учители са преминали през програмите за професионално развитие на Google за 2022 г. Те са положили успешно изпит за сертификат, демонстриращ дигиталната им грамотност и способността да използват инструментите за по-ангажиращо проектно базирано обучение. Така страната ни се нарежда на едно от първите места в Европа по брой успешно сертифицирани от онлайн компанията учители.

Освен Google сертифицирани обучители, в страната 27 учители са поели по пътя на Google Certified Trainer. Така училищата стратегически избират учител, който да води вътрешни обучения на колегите си за използването на Google инструментите за образователни цели, и ускоряват квалификацията на училищния си екип.

Наред с това Google и Министерството на образованието и науката подписаха меморандум за разбирателство, с който МОН получава безплатно облачната технология на Google за всички учители и ученици в страната.

Посещението на директора на Google Workspace за образованието в Централна и Източна Европа - Уилям Флорънс - и ръководителя „Образование” в Централна и Източна Европа - Павел Червони - за среща с три от Google референтните училища, беше от важно значение за българското образование. С идването си у нас двамата дадоха ясна заявка, че онлайн компанията ще продължи да инвестира и подкрепя образованието в България.

Над 250 учители и директори взеха участие в организираната от Център за творческо обучение национална конференция „Социално и емоционално образование, технологии и проектно базирано учене - цялостен училищен подход” в Пловдив.

С началото на учебната година през септември се състояха и първите по рода си срещи на всички училища в страната, работещи по модела 1:1 (устройство за всеки ученик). В събитието участие отново взе Павел Червони, който сподели какви са плановете на Google за България в сферата на образованието в следващите няколко години.

Какво предстои?

Плановете на Център за творческо обучение за 2023 г. включват нови събития и обучения, които ще се проведат в Google референтни училища, сертифицирането на още 1000 учители по международните програми на Google, както и подкрепа за училищните екипи за по-добро използване и управление на Chromebook устройствата. Ще бъдат организирани и множество специални събития, насочени към директорите на училища и детски градини в страната. Организацията ще насочи работата си и към подпомагане на училищните екипи във връзка с предстоящата STEM програма за училища.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !