Китай планира да разшири забраната за използване на iPhone от все повече организации

Павлин Луканов Последна промяна на 09 септември 2023 в 16:15 301 0

Apple man

Снимка Duophenom/Pexels

Китай планира да разшири забраната за използване на iPhone от все повече организации

Икономическите и технологични спречквания между САЩ и Китай са доста интензивни през последните години. Доскоро по-големите стъпки в това направление предприемаше Вашингтон, но вече сме свидетели и на интересни реакции от страна на Пекин. В нов подобен ход властите планират разширяването на забрана за използване на смартфони iPhone в някои чувствителни правителствени отдели, агенции и компании.

Няколко такива агенции са започнали да инструктират служителите си да не носят своите лични iPhone-и на работа. Забраната, която досега изглежда е била ограничена, ще обхване много повече организации, сочат запознати източници цитирани от Bloomberg. Ако този ход бъде предприет, то той ще е поредната крачка в опита на Китай да премахне чужди технологии от някои критични зони и да ограничи зависимостта си от американски софтуер.

Това обаче може да се отрази не особено добре на пазарната позиция на Apple, която отчита около една пета от приходите си от този пазар. Там в момента се произвеждат и болшинството от смартфоните ѝ. Предстои да видим кои организации и компании ще бъдат обхванати от забраната, като това ще е ключово, тъй като някои от тях имат милиони служители.

Apple се радва на голяма популярност в Китай, като iPhone е сред най-продаваните смартфони. Иначе новата стъпка съвпада и с напредъка на местните компании и технологии, включително с успеха в производството на нов съвременен чипсет от SMIC за серията смартфони Huawei Mate 60. Това от своя страна може да доведе до още американски санкции за технологичния сектор.

Заслужава си да отбележим, че Китай от години насърчава служителите в някои институции да използват чуждестранни устройства. Това е в опит за намаляване зависимостта от външни технологии, особено от САЩ. Сега персоналът в определени централни правителствени регулатори е инструктиран чрез чат да спре да носи подобни устройства на работните си места.

Миналата година също така е било заповядано на централните правителствени агенции и подкрепени от властта корпорации да заменят компютрите на чужди брандове с местни алтернативи в рамките на две години. Междувременно САЩ ограничава износа на съвременно оборудване за производство на чипове. Въпреки всичко дори в момента Китай обаче остава един от основните партньори за Apple, включително по отношение на производство, но и като пазар за продуктите ѝ.

При всички положения продължаващото противопоставяне в технологичния сектор изглежда ще доведе до нови подобни ограничения.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !