Китай: Няма сила, която да спре технологичния ни прогрес

Стоян Ненов Последна промяна на 29 март 2024 в 18:45 640 0

Си Дзинпин

Снимка Jean-Marc Ferré/ООН

Си Дзинпин

Китайският президент Си Дзинпин обяви, че страната е в технологичен подем, който не може да бъде спрян от никого. Той направи това изказване по време на среща с премиера на Нидерландия Марк Рюте, съобщава CNBC.

Повод за изказването му са множеството санкции, които Западът на лага на китайските компании и технологии. Срещата с Рюте беше и на тази тема, тъй като миналата тази година Нидерландия блокира износа на технологии за производството на чипове към Китай. В страната е компанията ASML, която е единствената в света, която може да произвежда машини за литография на чипове от най-висок клас.

ASML сега не може да доставя машините си за китайски клиенти. По този начин се ограничават възможностите на производителите в страната да правят малки чипове с последно поколение технологии. В началото на тази година Нидерландия забрани на ASML да изнася и по-стари технологии за Китай.

Тогава Пекин остро критикува действията на нидерландското правителство и го обвини в пречене на конкуренцията. Китай призова страната да се придържа към честните пазарни принципи и да защитава общите интереси на двете държави и техните компании.

Срещата между Рюте и Дзинпин трябваше да адресира този спор. „Създаването на научни и технологични бариери, прекъсването на индустриалната верига и веригата за доставки води само до разделение и конфронтация. Кооперацията е единственото решение и разделянето на веригата не е правилно“, казва Дзинпин.

„Китайските хора имат право да разработват технологии и няма сила, която да спре темпото на техническия и научен прогрес на Китай“, казва още китайският президент. Той призовава да се търсят подходи, в които печелят всички и в случая с Нидерландия – страната да осигури „честна и прозрачна бизнес среда за китайските компании“.

Според агенция Reuters, отговорът на Рюте е бил дипломатичен. Той е заявил, че страната се е опитвала да се увери, че подобни санкции се прилагат внимателно и се полагат усилия последствията от тях да са ограничени. Според китайските медии Рюте е заявил още, че въпросното разделяне на веригата не е по желание на правителството и то е наясно, че „всяко действие срещу интересите на Китай, ще има ефект на бумеранг“.

Отношенията между Китай и Запада са доста изострени заради множеството икономически и технологични санкции, които си разменят. За момента санкциите не влияят сериозно на бизнеса на ASML, но Reuters коментира, че вредят а репутацията на Нидерландия, защото страната е виждана като ненадежден партньор, който може да ограничи доставките. Междувременно Китай все по-уверено напредва с разработката на собствени технологии, включително и за литография. Освен това може да потърси и от конкуренти от други държави, така че в повечето случаи санкциите само забавят, но не спират прогреса.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !