Китай изисква местният изкуствен интелект да отразява основните ценности на социализма

Стефан Николов Последна промяна на 15 април 2023 в 14:46 1167 0

Communist China Medal

Снимка Serwin/Unsplash

Китай изисква местният изкуствен интелект да отразява основните ценности на социализма

Китайските официални лица обявиха как ще се осъществява регулацията на генеративния изкуствен интелект в страната. Публикуван бе съответния проект в тази насока, в който недвусмислено се казва, че софтуерът с елементи на изкуствен интелект (AI) „трябва да отразява основните ценности на социализма“.

Администрацията на киберпространството на Китай започна да търси обществена обратна връзка и да дава ключови указания за това как суровите действащи в страната правиламогат да бъдат приложени към местните конкуренти на ChatGPT.

The Verge допълва, че според новите правила китайският генеративен изкуствен интелект не само трябва да отразява основните социалистически ценности, но и не трябва да се опитва да подкопава държавната власт, да се опитва да събаря социалистическата система или да подкопава националното единство. Забранено е новият тип AI да насърчава тероризма и екстремизма, както и етническата омраза. Не се позволява генерирането и разпространението на фалшива и невярна информация или съдържание, което може да наруши икономическия и социалния ред.

Дадени са и насоки относно това, как точно трябва да бъдат проектирани новите алгоритми с елементи на изкуствен интелект – това трябва да става по начин, който не позволява дискриминацията по раса, етническа принадлежност, пол и други подобни. И още, Китай възнамерява да проведе задълбочени проверки на сигурността на генеративните AI услуги, преди да позволи тяхното по-широко използване в страната.

Представянето на този все още законопроект идва точно когато редица китайски компании заявиха, че възнамеряват да разработят свои собствени алтернативи на ChatGPT, с който OpenAI предизвика страхотен фурор. Така например китайската Alibaba представи своя генеративен ИИ Tongyi Qianwen, който ще бъде използван в различните софтуерни продукти с цел рязко повишаване на производителността. Baidu от своя страна наскоро обяви своя собствен генеративен изкуствен интелект Ernie bot, който явно ще се използва за подсилване възможностите на интернет търсачката.

По принцип Китай разполага с изцяло своя собствена екосистема от онлайн приложения и услуги, но нямаше нищо подобно на ChatGPT и сега започна да изучава тази технология и да създава свой генеративен AI. Преди време изданието Nikkei Asia съобщи, че китайските потребители е трябвало да използват VPN, за да получат достъп до разработеният от Съединените Щати ChatGPT, както и че Tencent е забранил опитите за интегрирането на генеративния AI във WeChat. Причината е, че е възможно ChatGPT сериозно да увеличи дезинформацията от страна на САЩ.

Китай бързо напредна в тази насока и дори вече се забелязват наложените ограничения на местния генеративен изкуствен интелект, особено в политически аспект. Така например, миналата година генераторът на изображения по подаден текст Baidu ERNIE-ViLG отказа да създаде каквито и да било изображения на площад Тянанмън и на китайските политически лидери. Ясно е, че Китай вече налага ограничения и на местния генеративен AI.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !