Китай иска да ограничи децата и младежите да ползват интернет до 2 часа на ден

Мария Иванова Последна промяна на 04 август 2023 в 19:46 337 0

Teenage girl uses smartphone

Снимка Freepik

Китай иска да ограничи децата и младежите да ползват интернет до 2 часа на ден

Китай е напът да въведе строги ограничения на времето, което непълнолетните прекарват в интернет всеки ден. Инициативата идва от Администрацията за киберпространство на Китай (CAC). Тя предлага въвеждането на специален "режим за непълнолетни", който ще регулира както вида на съдържанието, до което те ще имат достъп в зависимост от възрастта си, така и използването на мобилни устройства като смартфони, таблети, смарт часовници и др

Радикалните проектоправила на китайския регулатор предвиждат 16 и 17-годишните да имат право да използват интернет до два часа на ден. Подрастващите на възраст между 8 и 15 години да бъдат ограничени до един час на ден, а тези под 8 години - до 40 минути.

Проектозаконът също включва забрана за използване на мобилни устройства между 22:00 ч. вечерта и 6:00 ч. сутринта. Телефоните ще трябва да имат лесен за достъп режим, който позволява на родителите да ограничават съдържанието, което децата могат да виждат. Доставчиците на интернет ще трябва да предоставят на подрастващите съдържание, подходящо за възрастта им.

Децата на възраст под три години ще бъдат ограничени до песни и други аудио формати, докато тези на възраст над 12 години ще могат да виждат образователни и новинарски материали. Ще се правят изключения за регламентирано образователно съдържание и услуги за спешна помощ.

Както и при предишните мерки, предложението на китайския регулатор има за цел да ограничи пристрастяващото поведение на подрастващите. Китайското правителство се опасява, че продължителната употреба на мобилни устройства, игри и онлайн услуги може да навреди на развитието им. Още през 2021 г. страната ограничи времето, което младите хора могат да отделят за онлайн видеоигри до три часа седмично и то само през уикендите и официалните празници.

Въпреки че проектът все още е във фаза на обществено обсъждане и не е ясно дали ще бъде приет като закон, той поставя редица въпроси, свързани с прилагането му. Не е ясно например дали производителите на хардуер или разработчиците на операционни системи ще са отговорни за въвеждането на режима за непълнолетни.

Ако законът бъде приет, той ще засегне китайски разработчици на приложения като ByteDance (създатели на TikTok и неговия китайски аналог Douyin) и Tencent (създател на WeChat и много игри). На тях може да им се наложи да разработват приложения и да адаптират съдържанието си към въведените времеви ограничения и останалите предвидени в закона изисквания.

Някои експерти предупреждават, че новите регулации ще усложнят работата на интернет компаниите и много от тях вероятно ще забранят на непълнолетните да използват техните услуги. Според други обаче новата политика ще помогне на производителите на смартфони като Apple, Xiaomi и Huawei Technologies, като увеличи броя на родителите, които ще позволят на децата си да използват техните устройства.

Предложените от китайския регулатор правила имат сходство със законопроекти, въведени в някои американски щати като Луизиана, Юта и Арканзас, чиято цел е да ограничат достъпа на деца до интернет и социалните медии. Общественото им обсъждане в азиатската страна ще продължи до 2 септември.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !