Как Android предупредждава жителите на Калифорния преди земетресение

Стоян Ненов Последна промяна на 31 октомври 2022 в 12:14 784 0

MyShake App

Снимка MyShake

Приложението на Google MyShake предупреждава за земетресения

На 25 октомври в района на залива на Сан Франциско е разтресено от сравнително силно земетресение. Трусът е с магнитуд от 5.1 по Рихтер. Ако в предишни години подобни събития са идвали неочаквано за жителите, сега те са подготвени за него. Причината не е затова, че по принцип щатът Калифорния е известен като земетръсна зона. А в това, че секунди преди да усетят труса, техните Android смартфони са издали нотификация с предупреждение. Съобщението е било кратко: „Може да сте усетили тресене“.

Това не е първият подобен случай, като Google от няколко години работи по система за ранно предупреждаване при земетресения за Android. Постепенно проектът придобива мащаб и все по-голяма прецизност, съобщава компанията, цитирана от съобщава Ars technica.

Досега тя се е прилагала в райони, където няма толкова голяма гъстота на населението и не е привличала внимание. За пръв сега се активира в един от най-населените региони и това е направило впечатление на местното общество.

„Едно от нещата, които се опитваме да направим, е да изградим мрежа за ранно предупреждаване при земетресения. Правим неща, които преди дори не сме мислили за възможни“, казва Робърт де Груут, част от проекта ShakeAlert към американската служба за геоложки проучвания.

Разработката на Google използва данните на ShakeAlert, за ги изпраща максимално бързо до устройствата на Android в приблизителния радиус на земетресението. И ShakeAlert, и Google подчертават, че технологията не предвижда земетръси. В момента никой не може да постигне това и хората зад ShakeAlert дори не мислят, че това ще е възможно.

Проучванията обаче показват, че дори няколко секунди предупреждение са от огромно значение и могат да спасят много човешки животи. Затова основният фокус на учените и IT гиганта в момента е да направят възможно най-бързо засичането на първите индикации за земетресение, локализирането и изпращането на предупреждение до засегнатите.

Когато започва земетресение, първо се появяват т.нар. П-вълни. Те рядко се усещат от хората, но има мрежа от 1300 сензора, която ги улавя. Когато четири сензора засекат едновременни вълни, те изпращат сигнал до център за обработка на данни. Той бързо анализира информацията и преценява, на базата на няколко критерия, дали отговаря на изискванията за следващата стъпка.

Ако това е така, ShakeAlert започва анализ дали S-вълните на земетресението, ще са достатъчно силни, за да причинят потенциални щети или наранявания. И ако оценката потвърди такава вероятност, ShakeAlert изпраща сигнал до всички партньорски платформи и приложения, включително MyShake на Google, като може да прекъсне и радиото и телевизията в засегнатия регион, за да издаде предупреждение.

Системата е много ефективна, но не е перфектна. S вълните се движат по-бързо и затова колкото по-близо е човек до епицентъра, толкова по-малка е вероятността предупреждението да достигне до него преди вълните. Това може да се реши с повече сензори, но те са скъпи и затова към 2025 г. ще има общо 1675 от тях на стратегически точки по Западния бряг на САЩ.

В зависимост от сензорите, предупреждението може да съдържа и информация за магнитуда. В случая на това земетресение, Android е предупредил, че то е 4.8 по Рихтер, но в последствие подробните анализи го увеличават до 5.1.

Google също се опитва да помогне, като използва самите Android смартфони като минисеизмографи. Телефоните имат сензори като акселерометър, които могат да засекат трусовете. Данните се изпращат до център за данни заедно с приблизително местоположение. Центърът събира достатъчно данни и може да прецени къде се случва земетресението.

Комбинацията от възможно най-много източници на данни, заедно с умни и прецизни алгоритми, ще позволи с времето засичането и изпращането на предупреждения да става все по-бързо. Тези секунди дават ценно време на хората да застанат на по-безопасни места, казва де Груут.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !