Известен български физик ще разработва лекарства срещу COVID-19

Offnews Последна промяна на 25 юни 2021 в 15:09 5636 0

COVID-19 sensor strip and the printed circuit board fabricated to produce a digital sensor output

Известният български физик проф. дфзн Леандър Литов ще участва в нов проект за разработване на лекарства срещу коронавирус. Проектът ще бъде с продължителност две години и има ясно разписана програма от изследвания.

При успешната му реализация, екипът ще може да предложи кандидати за лекарствени препарати. Те ще могат да се използват в най-ранния етап на заболяването за деблокиране на вродения имунен отговор.

Проектът е интердисциплинарен. В него участват молекулярни биолози, физици, химици, имунолози и специалисти в областта на високопроизводителните компютърни изчисления.

Екипът е съставен от 25 души от Софийския Университет „Св. Кл. Охридски“ и четири института на БАН. Освен български специалисти, в него има и експерти от Австрия и Полша.

Проф. Леандър Литов е български учен с редица международни и национални награди и богат професионален опит в областта на теоретичната и експериментална физика. Провежда изследвания на Серпуховския ускорител и от 1992 г. - на ускорителния комплекс в ЦЕРН. Член е на една от най-големите колаборации там – CMS.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !