Имплантираха на човек в мозъчна смърт генно-модифициран бъбрек от прасе

Offnews Последна промяна на 25 януари 2022 в 12:52 529 0

surgery-1807541_1920

Хирурзи от университета на Алабама в Бирмингам съобщиха, че за първи път са трансплантирали успешно бъбреци от генетично модифицирано прасе в корема на 57-годишен мъж с мозъчна смърт. Те се надяват да успеят да приложат същата операция и при живи пациенти по-късно през годината.

Това е поредният смел експеримент в стремежа на медиците да спасяват човешки животи с органи от генетично модифицирани прасета. Припомняме, че по-рано този месец хирурзи от университета в Мериленд трансплантираха сърце от генетично модифицирано прасе на 57-годишен пациент със сърдечна недостатъчност. Този пациент все още е жив и под наблюдение.

Подобни постижения в областта на трансплантациите на животински органи на хора, наричани още ксеноприсадки, насочват към възможно решение на хроничния недостиг на донорски органи. "Тези резултати са забележително постижение за човечеството и въвеждат ксеноприсадките в клиничната сфера" - посочват авторите на изследването от университета на Алабама в Бирмингам.

Почти 5000 души годишно умират в очакване на бъбречна трансплантация. По данни на Националния институт по диабет и храносмилателни и бъбречни заболявания чакането за бъбрек от починал донор може да достигне пет години, а в много щати то е близо 10 години.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !