Google Translate ще може да превежда още 110 нови езика

Стоян Ненов Последна промяна на 29 юни 2024 в 18:36 368 0

Google Translate

Снимка Google

Google Translate ще може да превежда още 110 нови езика

Google обяви, че добавя още 110 езика за превод в услугата си Google Translate. Заслуга за това има изкуствен интелект (AI), който помага на платформата по-бързо и прецизно да изучава езиците и да подобрява качеството на преводите.

Интернет гигантът споделя, че използва нови технологии, за да ускори добавянето на още езици към Translate. През 2022 г. компанията започна да използва системата Zero-Shot Machine Translation. Тя позволява на алгоритъма да учи нови езици без дори да е виждала примери с тях. Паралелно с това компанията развива и инициативата „1000 езика“ – тя има за цел да внедри поддръжка за 1000 от най-разпространените езици по света и те да са част от Google Translate. За целта отново AI системи ще имат значителна роля.

Първата стъпка е използването на големия езиков модел (LLM) PaLM 2, чрез който става възможно добавянето на новите 110 езика. Това е и най-голямото разширение на Google Translate наведнъж досега.

Новите 110 езика се използват от над 614 млн. души по света. Това е 8% от световното население. Някои от езиците са сравнително популярни с по над 100 млн. души, които ги говорят. Но в групата има и множество езици, които са по-малко разпространени. Около една четвърт от тях са от Африка, която досега изоставаше с поддържаните езици в Google Translate.

Google обяснява и как избира кои езици да добави в услугата си. Инженерите на компанията анализират голяма група от фактори. Сред тях са регионални вариации на езика, диалекти, различни начини за изписване на едни и същи думи. Досега приоритет логично са били най-използваните вариации на всеки език, като към тях постепенно се добавят и другите версии, за да може Translate да разпознава и разликите и отново да превежда със същото ниво на точност.

PaLM 2 има допълнителната да изучава особеностите на езиците много по-бързо и ефикасно. При това открива сходствата между различни, но близки езици и това помага на алгоритъма да изучава и тях, без да е необходимо да му се предоставят конкретни бази данни с примери. Google използва и помощ от лингвисти и коренно население, за да проверява прецизността на преводите и да ги подобрява.

Езиците вече са добавени в сайта на Google Translate. Постепенно ще станат налични и през мобилното приложение. Общо услугата вече може да превежда 243 езика. Остава дълъг път до постигането на заветните 1000, но за сравнение другият основен конкурент Apple Translate поддържа само 21 езика. OpenAI наскоро демонстрира възможностите на ChatGPT да влиза в ролята на гласов преводач и да превежда разговори на двама души в реално време. Не е ясно колко различни езика поддържа алгоритъма, но се смята, че са тези, с които може да пише, т.е. около 58.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !