Google обяви края на паролите

Стоян Ненов Последна промяна на 05 май 2023 в 11:07 828 0

Google Passwordless

Снимка Google

Google обяви края на паролите

Интернет гигантът Google обяви, че традиционните пароли вече не са необходими за използване на услугите му. Компанията вече предлага алтернативната технология Passkeys, която е достъпна за всички нейни услуги.

Passkeys цели премахването на традиционните пароли и замяната им с по-лесен и сигурен метод за идентификация. Google е сред основните привърженици на технологията и я разработва от няколко години.

Според интернет гиганта тя е по-практична за потребителите, но и значително по-сигурна. „Използването на пароли прехвърля много отговорности върху потребителите. Трудно е да създаваш сложни пароли и да ги помниш за множество акаунти. Освен това дори и най-напредналите потребители често са подвеждани и предават паролите си при фишинг атаки. Двуфакторната автентикация помага, но отново затормозява потребителя с допълнителни, нежелани действия и не осигурява пълна защита срещу SMS верификация и подмяна на SIM картата“, пише Google.

Компанията казва, че „Passkeys адресират всички тези проблеми“. Технологията е изградена на базата на стандартите от FIDO Alliance и W3C WebAutn. Това означава, че Passkeys са съвместими с всички браузъри и платформи, които поддържат тези стандарти. Генерираните passkeys за Google профила ще могат да се съхраняват на всяко съвместимо устройство или услуга.

Именно това е и една от основните разлики на passkeys спрямо паролите. Те генерират код, който се съхранява само в рамките на устройството. От потребителя се изисква идентификация чрез биометрия – пръстов отпечатък или лицево разпознаване, или въвеждане на ПИН код. Самата интернет услуга не съхранява никакви данни за достъп. Идентификацията се извършва на устройството на потребителя и след това то изпраща потвърждение до услугата, че тя е успешна и може да осигури достъп.

Всеки генериран Passkey е уникален и само за съответния профил. Така няма риск от повторното му използване за друга услуга, както често става при традиционните пароли. Освен това се съхранява само в едно устройство, като потребителят може да избере дали да го синхронизира и с другите си джаджи или пък да генерира отделни ключове за тях. Така се елиминира и рискът човек да остане без достъп до профила си, ако устройството му бъде повредено, изгубено или откраднато.

Генерирането на passkey става от специалния сайт на Google. Услугата е безплатна, като компанията се надява с времето повече потребители да я използват, при това не само за профилите си в нейната система. Тя иска passkeys да станат масов заместител на паролите и да се използват от възможно най-много платформи, услуги и устройства.

Интернет гигантът казва, че passkeys използват най-модерните стандарти за сигурност, които вече се предлагат за високорисковите профили на Google. Сред тях е и функция за идентификация между локални устройства. Например между смартфон и лаптоп. В такива случаи може да се използва Bluetooth комуникацията, за да се потвърди, че потребителят е в близост до двете устройства и те да си обменят еднократни ключове за сигурност. Това гарантира, че няма как да има и опити за преодоляване на защитата от хакер от разстояние.

Passkeys вече са налични за всички потребители на Google. Компанията призовава и разработчиците да внедрят технологията в своите приложения и услуги, за да може да се използва по-масово през Chrome и Android.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !