Предоставянето на стар смартфон на приятел или член на семейството е чудесен начин да удължите полезния му живот. Преди обаче да го предадете, трябва да направите нещо повече от това просто да извадите SIM картата и да възстановите фабричните настройки. Телефонът може да съхранява лична информация, данни за достъп до акаунти и дигитални следи, натрупани с години, което превръща предаването му в процес, изискващ подходяща подготовка, отбелязва How-to Geek.
Първата стъпка е да се уверите, че сте направили резервно копие на важните си данни. Снимки, контакти, съобщения, документи и друга информация може да се съхраняват локално в телефона или да са синхронизирани с облачни услуги. Преди да изтриете данните от устройството, проверете дали всичко, което искате да запазите, е прехвърлено на новия ви телефон или е архивирано на друго място. Възстановяването на фабричните настройки е предназначено да изтрие съдържанието на телефона, така че ако след това установите, че важна колекция от снимки не е била архивирана, вече ще бъде твърде късно.
Втората стъпка е да премахнете акаунтите си от старото устройство. Това е особено важно, тъй като съвременните телефони са тясно свързани с облачните услуги на Apple, Google и самите производители. Обикновеното изтриване на отделни приложения не е достатъчно. Устройството не трябва да бъде свързано с акаунтите ви, след като премине у новия си собственик. Дори и след форматиране, то ще бъде запазено в някои акаунти, което ще означава, че ще трябва да ги отваряте един по един и да махате телефона от тях ръчно. Много по-лесно ще е да го направите директно от устройството, когато вече сте прехвърлили всичко на новия телефон.
Това също така предотвратява още един възможен проблем: блокиране на акаунта или активирането, които биха могли да затруднят друг човек при правилната настройка на телефона. Apple например препоръчва да излезете от iCloud и другите услуги на компанията, преди да използвате опцията за изтриване. В противен случаи може да се получи отказ устройството да бъде активирано от новия профил на потребителя.
Извършете правилно възстановяване на фабричните настройки. Това е стъпката, при която телефонът трябва да се върне в състояние, близко до първоначалното му (както е бил при покупката), като цялото ви лично съдържание бъде премахнато. Важно е да извършите нулирането чрез вградените настройки на телефона, а не просто да изтривате файлове и приложения ръчно.
Федералната търговска комисия на САЩ изрично препоръчва възстановяването на фабричните настройки на телефона, преди той да бъде продаден, дарен или предоставен на друг, тъй като това премахва личната информация, като например контакти, съобщения, снимки и история на сърфирането.
Проверете какво физически е останало в телефона. Извадете SIM картата и microSD картата, ако има такава. Те могат да съдържат лична информация, която невинаги се изтрива при нулиране на телефона.
Добре е да направите и една последна, проста проверка: след нулирането включете телефона и се уверете, че той действително стига до екрана за първоначална настройка. Ако започне да изисква данните за стария ви акаунт, това означава, че нещо не е направено както трябва и процесът трябва да бъде повторен, както и да се изтрие въпросният акаунт.





Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Няма коментари към тази новина !
Последни коментари