Европа смята, че няма да допусне срив на криптоборси

Стоян Ненов Последна промяна на 29 ноември 2022 в 14:59 927 0

crypto coins

Снимка Pierre Borthiry/Unsplash

Европа смята, че няма да допусне срив на криптоборси

Крахът на криптоборсата FTX все още продължава да отеква в бранша и да създава проблеми за други по-малки играчи. Това беше третата най-голяма борса в света за обмен на криптовалути с реални пари, като банкрутира по-рано този месец и поне 1 млрд. долара от парите на клиентите са загубени.

Основният проблем е липсата на регулация на този бранш. Така тези сривове остават практически без особени последствия за евентуалните виновници освен, ако не се докаже умисъл. И дори това да се случи, шансът за ощетените да получат средствата си обратно, е много малък.

Случаите като този на FTX далеч не са малко. А след срива на тази борса, дори някои основни играчи в бранша призоваха за регулации. На този фон, Европейският съюз се похвали, че подготвя правила, които няма да допуснат такива проблеми в бъдеще, съобщава Politico.

Брюксел подготвя нов Закон за пазарите за криптоактиви (MiCA), за който има амбицията дори да наложи като „глобален модел за регулация на крипто“, казва Стефан Бергер, един от вносителите на предложението. Според него MiCA адресира точно казуси като този с FTX. „Законът предлага механизми за вътрешен контрол, прави задължително доказването на доброто управление и изисква сегрегация на активите на клиентите и фондовете“, допълва той.

MiCA ще защити крайните потребители, ще гарантира интегритет на пазара и финансова стабилност. Законът ще сложи под европейски надзор борсите за обмен на криптовалути, виртуалните портфейли и издаващите крипто активи, казва говорител на Европейската комисия.

Ще е нужно време преди това да се случи. Законът може да влезе в сила най-рано в средата на следващата година. Според анализатори обаче той вече дава резултат. „MiCA може да не е в сила, но дава представа какво предстои и това отказва престъпниците“, коментира Филип Санднер, ръководител на Блокчейн центъра на Училището по финанси и мениджмънт на Франкфурт.

По-рано този месец вицепрезидентът на Европейската централна банка Луис де Гиндос обяви, че падането на FTX не е изненада за институцията. Той допълни, че случаят не се е отразил особено на по-големите финансови пазари и на Европа като цяло. Повечето потребители на FTX са извън ЕС.

„Европейците не са особено засегнати. Няма толкова много регистрации в FTX от Европа. Познавам стотици хора в крипто сферата, като само двама души имат FTX акаунти и те успяха да изтеглят парите си“, казва Санднер.

Той допълва, че националните регулации на страни като Германия и Франция вече имат изисквания към държателите на криптоактиви, включително регистрация пред властите. Това е отказало хората със съмнителни мотиви да участват в тези пазари. Подобни правила сега са дали резултат и са предпазили финансовата система на страните от щети.

Освен това евродепутатите, които отговарят за MiCA, вече обмислят и актуализиране на законна. Те искат да се обърне внимание на фактори, които MiCA не засяга достатъчно, например заемите през крипто, да се подобри и изчисти връзката между крипто организции и традиционни финансови институции и др. Това ще направи закона още по-добре подготвен за казуси като този с FTX.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !