Европа изостава в индустриалната роботизация, Китай и Япония са лидери

Стоян Ненов Последна промяна на 17 октомври 2022 в 16:50 836 0

Factory Robot

Снимка Possessed Photography/Unsplash

Китай и Япония са лидери в индустриалната автоматизация

Европа изостава значително в автоматизирането на фабриките, докато Китай и Япония са еднолични лидери. Инсталирането на индустриални роботи по света продължава с бързи темпове и достига исторически рекорд през 2021 г. Това показва Световният доклад по роботика, изготвен от Международната федерация по роботика (IFR).

Тя изчислява, че през 2021 г. по света са инсталирани общо 517 385 нови индустриални робота, което представлява ръст от 31% и надскача нивата преди пандемията с 22%. Благодарение на този резултат, сега има над 3.5 млн. активни робота в заводите из цялата планета.

„Използването на роботи и автоматизацията расте със страхотна скорост. В рамките на шест години годишните инсталации на роботи са повече от двойно. Според последните данни, инсталациите през 2021 г. растат солидно във всички водещи индустрии, въпреки че проблемите с доставките на елементи и местни и регионални трудности забавиха производството“, коментира Марина Бил, президент на IFR.

Азия остава едноличен лидер

Докладът разглежда инсталациите на роботи по континенти и държави. Общата картина не е много изненадваща. Азия води значително, като 74% от всички нови роботи са инсталирани там. През 2020 г. са били 70%, така че преднината на континента продължава да расте.

Очаквано, държавата с най-много индустриални роботи е Китай. Тя записва ръст от 51%, като през 2021 г. практически всеки втори робот е инсталиран там – общо 268 195 броя. Работещите роботи в страната вече са над 1 млн. и бързото темпо на растеж се запазва.

На второ място и в света е Япония. Нейният ръст е 22%, но е далеч назад по брой инсталации – 47 182 броя и общо 393 326 работещи.

Третата позиция е за САЩ. Там ръстът е 14% с 34 987 нови робота, което обаче е доста под рекордното постижение от 2018 г. – 40 373 броя. Проблемът е, че някои индустрии бележат спад. Инсталациите през 2021 г. в сферата на автомобилостроенето в САЩ са със 7% по-малко спрямо 2020 г. Добре се представят индустриите на металургията, машиностроенето, химическите заводи и производството на храна.

Четвъртото място в света е за Южна Корея. Тя записва скромен ръст от 2% и 31 083 нови робота. Общо в страната работят 366 227 индустриални робота.

Къде е Европа?

На пръв поглед, тя също се представя добре и записва ръст от 24% до 84 302 броя. Това е нов пик, но е и общо за цяла Европа. Лидер е Германия с 28% от всички инсталации в Европа, като тя се нарежда и на пето място в света с 23 777 нови робота и 6% ръст. Общият брой в страната достига 245 908. На второ място в Европа и шесто в света е Италия с 8% ръст, 14 100 нови робота о 89 330 общо.

Реалната картина обаче показва значителното изоставане на страните в Европа спрямо останалите региони. Броят на нови инсталации във Великобритания дори спада със 7% до едва 2054. В страната има 24 445 индустриални робота. А увеличаващите се цени на енергията и компонентите, както и недостигът на ресурси, създава допълнителни трудности за купуването на роботи.

Според данните на IFR общо за 2022 г. новите роботи ще са с 10% повече за целия свят, но „постпандемичният бум“ ще премине и през следващите три години ръстът ще е едноцифрен. При това не се очаква смяна на темпото при лидерите, които ще продължат да инсталират все повече нови системи, докато региони като Европа ще трябва да положат повече усилия, за да наваксат.

Това обаче няма да е лесно. Според IFR, основните проблеми са демографски, като липсата на достатъчно квалифициран персонал. Затова и самата индустрия търси други решения като „робот като услуга“ и изкуствен интелект, който да подобри ефективността на наличните устройства.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !