ЕС ще модернизира подводните си интернет кабели, за да ги направи по-малко уязвими

Стефан Николов Последна промяна на 22 февруари 2024 в 12:43 528 0

подводни кабели

Снимка Submarinecablemap.com

ЕС ще модернизира подводните си интернет кабели, за да ги направи по-малко уязвими

Според предложението на Европейската комисия Европа трябва да предприеме мерки за изграждането на нова или да модернизира своята подводна кабелна инфраструктура.

Препоръките произтичат от загрижеността относно уязвимостта, възникнала в резултат на повредата на два телекомуникационни кабела в Балтийско море през миналата година. Газопроводът, свързващ Естония с Финландия, и няколко телекомуникационни кабела бяха повредени, когато кораб вдигна котва от морското дъно.

Инфраструктурите от подводните кабели, които са основният гръбнак на интернет и прехвърлят над 97% от световния трафик на данни, се превърнаха в гореща тема за обсъждане на фона на ескалиращите геополитически конфликти. Тези опасения накараха изпълнителната власт на ЕС да разработи пътна карта, включваща мерки за защита и повишаване сигурността на подводните кабели на страните от общността.

Проектът CPEI (Cable Projects of European Interest) се отнася до проекти, които се съфинансират от частния сектор и правителствата при облекчени условия. В документа се казва, че финансирането може да дойде по програми на ЕС, от Европейската инвестиционна банка, от националните банки за подпомагане, от други публични финансови институции и институции за развитие, от финансови институции и инвеститори от частния сектор, както и от фондове за дялово участие.

Агенция Reuters допълва, че в документа се предлага създаването на експертна група, която да помогне на Комисията да състави списък на стратегическите CPEI, да улесни обмена на информация между държавите от ЕС и да оцени рисковете, уязвимостта и зависимостите на инфраструктурата от подводни кабели, както и да предложи мерки за тяхното намаляване.

"С настоящата препоръка държавите членки се приканват да предприемат мерки, за да гарантират, че операторите на подводната кабелна инфраструктура отговарят на най-високите стандарти за сигурност (включително стандартите на ниво отбрана, когато това е уместно)", се казва в документа.

Да напомним, че през месец ноември 2022 година възникнаха мащабни аварии в престояващите газопроводи Северен поток-1 и Северен поток-2. Започнаха да се изказват мнения, че това е в резултат от диверсия, и че последствията от тези инциденти ще са изключително тежки както за Русия, така и за Европа. Пак тогава изданието Tagesspiegel съобщи, че германското правителство предполага, че линиите на тръбопровода е възможно да са повредени от целенасочен саботаж. Случилото се не може да се обясни с нищо друго.

Разследването на тези взривове, въпреки сложната геополитическа обстановка продължава, но стана ясно, че е възможно извършването на подводни диверсии, които водят до унищожаването на изключително важна инфраструктура. Евентуалното прекъсване на подводните интернет кабели може да има още по тежки последици. През тези кабели преминават финансови, банкови, лични и много друго данни, без които днешните държави не могат. Европейският съюз явно е загрижен от един подобен сценарий и предприема мерки за да направи подводните кабели колкото се може по-малко уязвими.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !