ЕС финансира Huawei в критични технологични проекти въпреки забраните и санкциите

Стефан Николов Последна промяна на 16 юни 2023 в 11:31 220 0

Huawei 5G truck

Снимка Huawei

ЕС финансира Huawei в критични технологични проекти въпреки забраните и санкциите

Европейският съюз финансира участието на Huawei в редица научни изследвания в областта на комуникационните системи от следващо поколение, въпреки че няколко европейски държави са забранили на китайската технологична група да има достъп до своите телекомуникационни мрежи.

Китайската компания участва в няколко важни европейски проекта, включително изследвания в областта на изкуствения интелект, разработване на 6G мрежи и облачни изчисления. Това става, въпреки че Брюксел настоява за по-строги ограничения по отношение на Huawei поради опасения, свързани със сигурността. Информацията е на Financial Times.

В публикацията се посочва участието на Huawei в 11 проекта по програмата за научни изследвания и иновации "Хоризонт Европа" (Horizon Europe). Във всеки един от тях компанията е получила до 14% от финансирането на обща стойност 3,89 млн. евро. Но по-важното е, че китайският технологичен гигант участва в разработването на критични за Европа технологии, въпреки усилията на около една трета от страните от ЕС да изтласкат "високорисковите доставчици" от 5G инфраструктурата. В допълнение към 11-те проекта по "Хоризонт Европа" Huawei участва и в други две програми, по които не е получавала безвъзмездни средства от ЕС.

Huawei предоставя инфраструктурно оборудване и платформи за изкуствен интелект за подкрепяните от ЕС изследователски проекти, които включват също квантово засичане, 5G мрежи и разработване на автономни системи за управление на автомобили.

По правило страните от ЕС трябва да блокират съмнителните компании чрез собственото си законодателство. Брюксел трябваше да отговори на Португалия, която наскоро се загрижи да предотврати участието на Huawei в 5G мрежите, че ще трябва да създаде свои собствени закони за това, ако не може да получи консолидирани действия от другите държави.

"Това сътрудничество показва, че Европа все още не може да се откаже от Huawei", казва Стефан Терал, главен анализатор в изследователската компания LightCounting.

Самата Huawei заяви, че от 2007 г. насам е участвала в над 30 програми в рамките на флагманската структура на ЕС за научноизследователска и развойна дейност. Компанията подчертава, че международното сътрудничество е от жизненоважно значение и участието ѝ в "Хоризонт Европа" е било независимо оценено от различни експертни групи, избрани от ЕС, след което е било официално одобрено.

Танасис Гианецос, координатор на проекта за високонадеждна система за безопасност на превозните средства и автономно шофиране, заяви, че Huawei има необходимия опит за създаване на необходимата методика за съответните разработки. "Знаем, че някои компании и техните клиенти може да имат притеснения относно участието на Huawei, но това вече е обсъдено на етапа на предложението."
Някои други координатори на проекта също са положително настроени към участието на Huawei, но има и такива, които не коментират ситуацията.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !