Джобно устройство от ново поколение диагностицира инфекциите за по-малко от един час

Offnews Последна промяна на 28 юни 2021 в 09:00 4598 0

no-lab-required-new-te

Канадски биохимици, медици и инженери създадоха неголямо портативно устройство за бърза диагностика на бактериалните инфекции, което дава точен, а от медицинска гледна точка верен резултат за по-малко от един час.

Представеното изобретение съчетава електрохимичните технологии с биохимичните. Неголям чип анализира капки телесна течност - кръв, урина или слюнка - с помощта на молекули, които реагират на специфични протеинови сигнатури. Самото устройство е с размер колкото флаш-стик и се включва към смартфона, който разполага с достатъчно електроника, за да може удобно да покаже резултата от анализа.

Новата технология дава възможност за разпознаване на щамовете молекули, които могат да бъдат лекувани с антибиотици и различава щамовете, които са устойчиви към антибиотиците.

Научната работа е публикувана в списание Nature Chemistry, където изследователите подробно са описали ефективността на създадения от тях диагностичен инструмент, тестван с помощта на клинични проби. Към края на тази година канадските учени възнамеряват да адаптират своето устройство за откриване и на други бактерии, както и за бързо откриване на вируси, включително SARS-CoV-2. В началото на следващата година ще се проверят възможностите на новия уред за определяне на специфичните маркери на рака.

Според експертите, това изобретение значително ще подобри обслужването на пациентите, рязко ще намали времето за очакване на резултатите, като по този начин ще се намали броят на сериозните усложнения.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !