Дюк: лека модификация на лекарство срещу хелминти лекува всички щамове на коронавируса

Offnews Последна промяна на 10 януари 2022 в 17:41 567 0

Needham-small

Този търсен от всички учени-медици ефект се постига чрез несложна модификация на широко разпространен и сравнително евтин лекарствен препарат. Това е лекарството никлозамид с променена киселинност. Учените възнамеряват на негова база да създадат спрей за носа и гърлото за профилактика и лекуване на всички щамове на коронавируса, включително и все още неоткритите.

През последните 50 години лекарството никлозамид успешно се използва за лекуване на паразити. Начинът на действие на този лекарствен препарат се състои в подтискането на метаболитния път на паразитите, като по този начин се блокира тяхното енергийно снабдяване. През последните няколко години бе доказано, че никлозамидът е много ефикасен при лекуването на рак, диабет, ревматоиден артрит и много други заболявания. Според сега представената научна работа, той е мощно антивирусно средство, което потиска доставката на енергия към клетката-приемник, която вирусът използва за репликиране.

От предишни тестове и изследвания учените вече знаеха, че никлозамидът дори и в съвсем ниски концентрации може да доведе до пълното блокиране на репликациите на SARS-CoV-2. Сега екипът изследователи на университета Дюк показа, че за постигането на необходимия ефект е необходима съвсем проста модификация на никлозамид-а - само промяната на рН киселинността на разтвора.

Тъй като препаратът въздейства на клетките, а не на вируса, то той може да бъде използван като профилактично и терапевтично лекарство срещу SARS-CoV-2 и всички негови варианти.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !