Божанов: Електронната идентификация трябва да е готова до края на годината

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 05 юли 2022 в 13:08 3207 0

Божидар Божанов

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Божидар Божанов, министър на електронното управление

Дейностите по завършването и пускането на електронната идентификация са задвижени и се очаква до края на годината тя да функционира. Министърът в оставка на електронното управление (МЕУ) Божидар Божанов обяви, че дори и при неговата смяна това няма да повлияе на задействаните процеси. Коментарите му са в интервю пред сайта „Дневник“, което се очаква да бъде публикувано утре.

"Предвид че вече е възложено и се работи, има ясна спецификация и проект, до въвеждането в експлоатация, не би трябвало да се налага някой да дундурка този проект", коментира Божанов пред „Дневник“.

Първата фаза на електронната идентификация ще се осъществява чрез мобилно приложение за смартфон или таблет. Чрез него, гражданите ще могат да удостоверяват дистанционно през държавната администрация, че са те и ще могат да използват много по-лесно обществените онлайн услуги. Постепенно, е-идентификацията (позната и под жаргонното име е-ЕГН) ще замени настоящите електронни подписи и различните ПИК-ове, които някои институции, като НАП например, ползват за онлайн автентикация на потребителите.

Задвижени процеси

Министър Божанов допълва, че са преминати фазите за техническа спецификация, общественото обсъждане и възлагане на изпълнението. Към момента се приема системен проект за изграждане на мобилното приложение, като по част от него вече се работи.

„Което, ако трябва да го сложим в перспектива за тези шест месеца сме свършили повече работа от последните пет години", коментира Божанов, пред „Дневник“.

Дали политическата криза ще окаже влияние върху въвеждането на е-идентичността до края на годината? Според Божанов дори със смяна на правителството, процесите вече са стартирани и трудно могат да се спрат.

"Не би трябвало смяната на министър да спре вече започнали процеси, защото митичната политическа воля се материализира в това да бъдат решавани ежедневни казуси тип "преместване на камъни от пътя", които иначе няма кой да поеме отговорност да направи“, коментира той.

„Някакви процеси така висят в нищото. Надявам се сега да няма такива казуси, но много вероятно да има. Предвид че вече е възложено и се работи, има ясна спецификация и проект, по-скоро при пускане на системата в експлоатация, тогава ще е необходима воля, но дотогава не би трябвало да се налага някой да дундурка този проект", обяснява още Божанов.

Европейският стандарт

Бързото въвеждане на е-идентичност не е продиктувана само от политическата воля на настоящите управляващи. Европейският съюз прие през 2014 г. регулация за нейното разгръщане в рамките на страните-членки. Тя формира изграждането на Европейска електронна идентичност (eIDAS), като и вече има изготвени технически спецификации за нея.

България е покрила основните такива през 2020 г., а сега МЕУ пуска нови, вече за изграждането на конкретното мобилно приложение. При първо ползване то ще сканира определени елементи от личната карта, за да може да установи точната самоличност и след това ще може да се използва онлайн вместо електронен подпис или ПИК.

Предимствата на този подход е, че българската е-идентичност (обозначена с BGID) ще може да важи в цяла Европа, където има изградени електронни услуги. Пускането на мобилното приложение е само първа стъпка в пълното изграждане на електронната идентификация в страната. Европейската eIDAS предвижда постепенното вграждане на системата в документите за самоличност, а впоследствие с тяхното им пълно отпадане. Те ще бъдат заменени от единния дигитален портфейл (EDIW), който ще пренесе в цифров формат всичко – от лична карта, през шофьорска книжка, до банкови и дебитни карти и здравни досиета.

След като има действаща е-идентичност работата с онлайн услугите на държавната администрация ще се улесни и свърже напълно. Което е в основата на изграждането на електронното управление. Освен самото приложение, министър Божанов предвижда още да бъдат пилотно надградени и системите на НАП, Националния осигурителен институт НОИ, МВР, както и портала за електронни услуги на самото МЕУ. Това ще даде възможност да има богат избор от услуги, които да бъдат използвани с новото средство за идентификация и подписване.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !