Автоматизацията и роботизацията сериозно повишава социалното неравенство

Стефан Николов Последна промяна на 23 ноември 2022 в 11:17 594 0

MIT News Automation

Снимка Jose-Luis Olivares/MIT

Автоматизацията и роботизацията сериозно повишава социалното неравенство

Изследователи от Масачузетският технически университет автоматизацията и роботизацията създават предпоставки за повишаване на социалното неравенство по света. В публикуван материал на MIT News се дават за пример автоматизираните каси за самообслужване, които не повишават производителността на супермаркетите, но осезателно намаляват разходите на притежаващите ги компании. Защото с тях се дава възможност да се намали щата и да не се дават пари за заплати, осигуровки и т.н. Оказа се, че замяната на хората с машини от подобен род осезателно увеличава социалното неравенство. Вече почти няма нужда от нискоквалифицирани работници, които не са учили колкото трябва и нямат някакви по-особени умения.

В изследването са използвани данни и статистики за САЩ. Според тази информация от началото на 1980-те години в Съединените Щати доходите на лицата с професионално и висше образование съществено са нараснали, дори като се вземе предвид инфлацията. Едновременно с това заплащането на хората, които не са завършили институт, са паднали с 15%. Причините това да се случва по принцип не са малко – големият излишък на неквалифицирана работна сила на пазара на труда, намалялото влияние на синдикатите, бързо настъпващите технологични промени и други. Специалистите на MIT решиха да изяснят доколко роботизацията и автоматизацията влияят на тази тенденция.

За тази цел учените са анализирали статистическите данни за 49 отрасъла на индустрията за периода от 1987 до 2016 г., като са взети предвид данните за въведените в експлоатация машини за автоматизиране на човешкия труд, както и данните за използването на роботи в различните фабрики и предприятия на големите американски компании. Едновременно с това са събрани данните за нивото на доходите на американските работници от около 500 демографски групи и подгрупи класифицирани по ниво на образование, възраст, пол, националност, имиграционен статус и други.

Предишни проучвания от подобен род показаха, че роботите сами по себе си са заменили значителен брой работници в САЩ и са помогнали на някои от най-големите компании да доминират на глобалния пазар. Но тук става дума за нещо по-различно. Роботизацията е резултат от развитието на най-съвременните технологии и тласка прогреса напред. В същото време автоматите за самообслужване, системите на кол центровете и другите подобни устройства просто преразпределят труда без да повишават производителността и без да са особено полезни за прогреса като цяло.

Резултатът от това съпоставяне показа, че роботизацията и автоматизацията действително са оказали и оказват съществено влияние. Така например, от 1980 година именно те са причината за намаляването доходите на мъжете без висше образование с 8.8% и на жените – с 2.3%. Влиянието на инфлацията е отчетено.

Основният извод от това задълбочено изследване е, че автоматизацията от подобен род не трябва да се разглежда като форма на иновация. Това е процес, който само намалява разходите на компаниите без да води до внедряването на нови технологии и без да увеличава производителността на труда. Така например, един касиер се справя много по-бързо и по-добре от някоя автоматизирана каса, но трябва да му се плаща заплата, да му се дава почивка, отпуск и т.н.

Досега изследванията от подобен род прогнозираха, че роботите непропорционално ще облагодетелстват високообразованите работници и специалисти, но хората ще могат да учат и да достигнат едно по-високо ниво. Но тази научна работа показва една по-друга гледна точка: елементарната автоматизация от подобен род е изгодна само за компаниите, но вреди на работниците и служителите, не носи някаква съществена полза на клиентите и потребителите, и не повишава качеството на живот на хората.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !