Австралия глоби X с 386 хил. долара заради несправяне с публикациите свързани с детско насилие

Мария Иванова Последна промяна на 17 октомври 2023 в 14:23 443 0

X

Снимка Unsplash

Австралия глоби X с 386 хил. долара заради несправяне с публикациите свързани с детско насилие

Австралийският регулаторен орган за онлайн безопасност eSafety наложи глоба от 386 хил. долара на социалната мрежа X заради неспособността ѝ да отговори на “ключови въпроси” относно справянето с материали, съдържащи насилие над деца (CSAM).

Според eSafety, компанията не е предоставила информация за това колко време ѝ отнема да реагира на сигнали за CSAM, как открива подобно съдържание в платформата си и колко служители, занимаващи се с безопасността има. В официално изявление до медиите, eSafety обяви, че X е оставила някои части от отговорите “напълно празни”, а други са били непълни или неточни.

Притежаваната от Илон Мъск компания има срок от 28 дни да отговори на глобата на регулатора за електронна безопасност или да я плати. Въпреки че тази сума може да изглежда незначителна за многомилиардната технологична платформа, предизвикателствата пред X не се свеждат само до финансовото наказание.

Компанията трябва да се ангажира с подобряване на своята репутация в областта на онлайн безопасността. Това включва не само отговаряне на въпросите на регулатора, но и предприемане на конкретни действия за борба със CSAM. Освен това, X ще трябва да работи усилено, за да задържи отдръпващите се заради скандалите около безопасността рекламодатели.

След като Илон Мъск закупи бившия Twitter, той публично обяви ангажимента си за справяне със съдържанието, свързано със злоупотреби с деца. Въпреки това, вътрешните доклади показват, че милиардерът е съкратил броя на служителите по безопасността и наблюдателите в компанията.

През декември миналата година беше разпуснат Съветът за доверие и безопасност, който консултираше платформата по въпроси като ефективното премахване на CSAM. Като част от усилията за намаляване на разходите, социалната мрежа затвори и физическия си офис в Австралия по-рано тази година.

X не е единствената технологична компания, която е подложена на разследване от австралийския регулатор за електронна безопасност. eSafety отбеляза, че Google е получила “официално предупреждение” за даване на “общи отговори на конкретни въпроси”.

Освен това, регулаторът е открил “сериозни пропуски” в начина, по който други технологични гиганти като TikTok, Twitch и Discord контролират съдържанието, свързано с експлоатация на деца. Въпреки това, X е получила официална глоба, тъй като неспазването на австралийските стандарти за докладване е било по-сериозно.

По-рано този месец Индия също изпрати известие до X, YouTube и Telegram с искане да премахнат CSAM от своите платформи. Същевременно, Европейският съюз (ЕС) изпрати официално искане до X да предостави подробна информация, съгласно Закона за цифровите услуги (ЗЦУ), относно стъпките, които компанията предприема за справяне с дезинформацията, свързана с войната между Израел и Хамас.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !