Американската прокуратура заведе антимонополно дело срещу Amazon

Offnews Последна промяна на 27 май 2021 в 10:59 5287 0

DC attorney general sues Amazon on antitrust grounds, alleges it illegally raises prices

Главният прокурор на окръг Вашингтон Карл Расин обвини електронния търговски гигант в оказване на огромен натиск срещу конкуренцията чрез поставянето на твърди условия за външните ритейлъри, както и в несправедливо повишаване на цените за потребителите. Расин възнамерява да сложи край на незаконното използване на ценови споразумения и изисква в бъдеще да бъдат налагани сериозни глоби за подобни действия.

В съдебния иск, заведен срещу Amazon, се казва, че компанията незаконно си е осигурила монопол, като е включвала специални параграфи в договорите с другите ритейлъри в своята платформа, които не са им давали възможност да намаляват цените, когато продават своите стоки чрез други електронни платформи. Според думите на главния прокурор на САЩ, по този начин изкуствено се създават високи минимални цени на пазара на онлайн продажбите. В крайна сметка тези договори са във вреда и на потребителите, и на продавачите, понеже намаляват конкуренцията, иновациите и избора.

До 2019 година в договорите, които Amazon е включвала с потребителите на своята търговска площадка, е имало параграф за "паритета на цените", който е забранявал на ритейлърите да предлагат своите стоки на електронните площадки на конкуренцията при по-ниски цени. Но през 2019 година компанията тихичко е премахнала този пункт, понеже се опасявала от завеждането на антимонополни дела.

Но малко след това Amazon е въвела почти същия параграф, който този път се нарича "политика на честните цени", който дава възможност на Amazon да санкционира ритейлърите, които предлагат своите стоки в конкурентните платформи, при цени по-ниски от тези в Amazon.

Този новина не оказа почти никакво влияние на цената на акциите на Amazon.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !