Apple ще разреши ремонта на iPhone 15 от потребители

Стоян Ненов Последна промяна на 12 април 2024 в 19:01 1021 0

remont

Снимка Apple

Apple ще разреши ремонта на iPhone 15 от потребители

Apple обяви, че разширява програмата си за ремонти на iPhone в домашни условия и от независими сервизи. От тази есен притежателите на iPhone 15 ще могат да ремонтират повече компоненти сами, без да се налага да посещават официален сервиз на компанията, съобщава TechCrunch.

Потребителите ще могат да си купят дисплей, батерия, модула с камерите, бутони и други компоненти от Apple и да ги сменят сами. Планира се в бъдеще да може да се подменят и сензорите за Face ID и Touch ID. Компанията ще разреши и използването на части, които не са оригинални, макар да препоръчва на потребителите да предпочетат нейните предложения.

„Няма да блокираме използването на батерии от трети лица. Но мислим, че е важно да информираме потребителя, че не използва автентична батерия на Apple и се надяваме, че това ще мотивира някои от тези производители да подобрят качеството“, казва Джон Тернус, старши вицепрезидент на хардуерния отдел на Apple.

Важно е да се уточни, че голяма част от компонентите, които ще продава, всъщност са втора употреба от други бройки. Apple е предвидила и система, която да намали риска от кражби на iPhone, за да бъдат разпродавани на части.

Първо, когато един iPhone бъде ремонтиран, в менюто с настройки автоматично ще се появява нова секция с история на ремонтите. В нея ще е описано какво е сменено и дали компонентът е оригинален или не.

„Имаме стотици милиони iPhone-и, които са втора или дори трета ръка. Те са чудесни за хората, които искат да усетят изживяването на iPhone на по-ниска цена. Мислим, че е важно за тях да знаят дали устройството, което купуват, е ремонтирано и как“, казва Тернъс.


Също така функцията Activation Lock ще блокира компонентите от активация и конфигурация, ако са от краден iPhone. За целта потребителят просто трябва да използва профила си в Apple, за да укаже, че устройството му е било откраднато. Това ще „заключи“ компонента. Процесът ще може да и да е автоматичен, тъй като iPhone автоматично ще проверява дали новият му компонент не идва от устройство с активиран Activation Lock.

Засега възможността за ремонти ще е налична само за iPhone 15 или бъдещи модели. По-старите са с твърде различни компоненти и съвместимостта им е твърде малка, което ще усложни и оскъпи процеса. А също така ще мотивира и подмяната на по-старите iPhone-и с по-нови, което е още приходи за компанията.

„Възможностите за ремонт просто, защото да ги има, не винаги е най-доброто решение. Едно от нещата, които ме притесняват е, че хората се концентрират много върху ремонтирането сякаш това е основаната цел. Ремонтните са просто средство за постигането на целта. А тя е да направим продукти, които издържат дълго време. Ако се стремиш да направиш всяка част ремонтируема, тогава създаваш нежелани последствия, които влошават качеството за клиента и са вредни и за планетата“, казва Тернъс, но не уточнява какво има предвид.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !