Цели 30 години Microsoft е забравила да актуализира тази функция на Windows

В популяната платформа има множество стари потребителски интерфейси, но по принцип се очакваше някои от тях да бъдат само временни

Стефан Николов Последна промяна на 26 март 2024 в 15:29 3687 0

Windows format

Снимка OFFNews

Цели 30 години Microsoft е забравила да актуализира тази функция на Windows

Миналата седмица преди близо 30 години в централата на Microsoft в Редмънд един софтуерен разработчик включва код за диалогов прозорец, върху който тогава работи. Диалоговият прозорец е трябвало да бъде само временен, така че той не се притеснявал, че е съвсем елементарен. Само че никой така и не се заел да го промени - и до ден днешен този програмен прозорец си все същият и в ОС Windows 11.

Дейв Плъмър, бивш разработчик на Microsoft, разказа интересната история за това как е бил създаден диалоговият прозорец Format drive (Форматиране на диск). Той сподели това в социалната мрежа X през уикенда.

"Прехвърляхме милиардите редове код от потребителския интерфейс на Windows 95 към NT и прозорецът за форматиране беше просто един от тези, по които Windows NT доста се различаваше от Windows 95, така че трябваше да измислим някакъв графичен потребителски интерфейс", казва Плъмър. "Взех лист хартия и записах всички опции и избори, които можете да направите по отношение на форматирането на диска, като файлова система, етикет, размер на клъстера, компресия, криптиране и т.н."

След това Плъмър създава елементарен графичен потребителски интерфейс, който добавя към кодовата база на Windows NT. По това време като временно решение, "докато се появи новият елегантен потребителски интерфейс". Но това подобрение на потребителския интерфейс така и не дойде и почти 30 години по-късно временното решение на Плъмър все още се използва в Windows 11.

Ако се чудите защо размерът на форматиране на FAT дела в ОС Windows е ограничен до 32 GB, това може да се дължи отчасти и на Плъмър. "Трябваше също да реша колко "клъстерна свобода" ще се окаже твърде много и това доведе до ограничаване размера на формата на FAT тома до 32 GB", признава Плъмър. "Това ограничение също беше един съвсем произволен избор онази сутрин и си остана като постоянен страничен ефект".

Всъщност FAT поддържа томове с обем до 2 TB, но за създаването на подобен капацитет се налага да се използват инструменти на трети страни. Въпреки че операционната система на Microsoft коректно работи с тези по-големи FAT дискове. Изданието The Verge уточнява, че операционната система на Microsoft, включително Windows 11, може да чете тези големи FAT дискове или дялове, но не може да ги създава.

Въпреки няколкото промени в потребителския интерфейс на Windows, Microsoft така и не се е докоснала до диалоговия прозорец за форматиране на дисковете от въвеждането му в ОС Windows NT преди много години. Все още има немалко други стари потребителски интерфейси на Windows, които могат да се появят в най-новите версии на тази операционна система, но се предполага, че този конкретен програмен прозорец Format е класически случай на принципа "ако не е счупено, не го поправяй".

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !