Първите официално одобрени емулатори за iPhone идват с някои противоречия

Павлин Луканов Последна промяна на 15 април 2024 в 17:50 817 0

Първите официално одобрени емулатори за iPhone идват с някои противоречия

Снимка iGBA

Първите официално одобрени емулатори за iPhone идват с някои противоречия

От съвсем скоро Apple позволява публикуването на емулаторни игри в App Store, като така и потребителите със смартфоните на компанията имат достъп до този тип решения. Досега, за да се възползват от подобно съдържание те често трябваше да прибягват до неприятни, а и сложни методи. С откриването на новите възможности обаче сме свидетели и на първите проблеми свързани с тях, като в случая става дума за своеобразен спор за интелектуални права и ролята на Apple в целия процес.

Едно от първите нови попълнения в тази насока е емулатор наречен iGBA, който изглежда е и първият Game Boy Advance емулатор в App Store от въвеждането на тази възможност в международен мащаб. За съжаление обаче изглежда, че iGBA предлага съдържание, което не е оригинално създадено от разработчика Матия Ла Спина.

Разработчикът Райли Тестът се е обърнал към The Verge с твърдението, че приложението представлява неоторизиран клонинг на GBA4iOS. Това от своя страна е емулатор с отворен код създаден от него за iOS преди над десетилетие. Тестът споделя, че приложението му използва лиценз GNU GPLv2, но от друго разкритие става ясно, че iGBA не споменава този лиценз, което означава, че може би нарушава условията.

Разработчикът разкрива също така, че е работил с Apple за пускането на AltStore като алтернативен магазин за приложения в продължение на над месец. Той е разочарован от това, че те са одобрили фалшифицирана версия на основното приложение в магазина (Delta). Ла Спина от своя страна не потвърждава изрично, че използва кода, но все пак се е свързал чрез мейл с Тестът.

Другият проблем свързан с iGBA е в това, че по данни от App Store, решението събира данни, които могат да бъдат използвани за идентифициране на потребителите и откриване на местоположението им. Това означава, че ще измине известно време преди повечето пропуски в новия тип съдържание бъдат изчистени.

По-рано днес Apple обяви, че сваля iGBA от App Store, а като причина за това е обявено нарушението на правилата за спам и авторски права. От компанията обаче не споделят специфични детайли във връзка с това.

Apple контролира изцяло App Store още от създаването на магазина за приложения за iOS. Този контрол обаче започва постепенно да се разхлабва, като това беше възможно с въвеждането на Акта за цифрови пазари в Европейския Съюз. С него се налага на компанията да разреши външни магазини в платформата, както и инсталиране от други източници. Това разбира се важи само за ЕС, но все пак опцията за публикуване на емулатори е налична за целия свят.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !