Новите AI функции на Apple демонстрирани на WWDC

Мария Иванова Последна промяна на 07 юни 2023 в 11:11 306 0

WWDC 2023

Снимка Apple

Новите AI функции на Apple демонстрирани на WWDC

На годишната си конференция за разработчици - WWDC, Apple представи не само нови продукти като Apple Silicon Mac Pro и Apple Vision Pro, а и най-новите си разработки в сферата на изкуствения интелект и машинното обучение. Една от тях е подобрената автокорекция за iPhone, използваща същата технология, на която се базира популярния чатбот ChatGPT.

Новата функция за автокорекция дава предложения за отделни думи и цели изречения, подобно на функцията в Gmail на Google. От Apple уточняват, че подобреният автокоректор може да се учи от стила на писане на потребителя, от който се ръководят и предложенията му.

“Автокорекцията се основава на машинно обучение в устройството и през годините продължихме да усъвършенстваме тези модели. Сега клавиатурата използва трансформиращ езиков модел, който е най-съвременният за предсказване на думи и прави автокорекцията по-точна от всякога” - посочва главният вицепрезидент по софтуерното инженерство на Apple Крейг Федериги.

Новият автокоректор на компанията впечатлява и с това, че работи на iPhone, докато модели като ChatGPT изискват скъпи графични процесори. За разлика от конкурентите си, които изграждат по-големи модели с помощта на суперкомпютри, Apple се фокусира върху интегриране на модели с изкуствен интелект директно в мобилните си устройства.

AI в устройствата заобикаля много от проблемите с поверителността на данните, с които се сблъсква cloud базираният изкуствен интелект. В съответствие с предварително заявените ангажименти на Apple за защита на личните данни и сигурността на потребителите, тези нови AI функции до голяма степен избягват прехвърлянето на потребителски данни в “облака”, а вместо това разчитат на изчислителната мощ на устройствата.

На WWDC Apple дебютира и с ново приложение в iOS 17, наречено Apple Journal, което позволява водене на заключен и криптиран дневник. Приложението автоматично събира последните снимки, тренировки и други дейности от смартфона на потребителя и ги представя като незавършени записи в дигитален дневник, позволявайки допълнителна редакция на съдържанието, добавяне на текст, мултимедия и др.

На конференцията за разработчици Apple обяви и друга нова ML функция, която позволява на iPhone да идентифицира домашните любимци на потребителя и да постави всичките им снимки в една папка. До сега приложението Photos за iPhone можеше да идентифицира единствено хора и да създава миниалбум за всеки член на семейството.

По време на WWDC, Apple обяви и няколко други нови функции, показващи напредъка на компанията в областта на невронните мрежи. Една от тях е Digital Persona - иновативно решение, което извършва 3D сканиране на лицето и тялото на потребителя. След това, използвайки шлема Vision Pro, Digital Persona може да пресъздаде дигитално копие, което да представя потребителя във видеоконференции или друг тип виртуални събития.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !