Google се подготвя за спирането на Fit и синхронизацията с фитнес устройства

Стоян Ненов Последна промяна на 07 май 2024 в 19:21 524 0

Google Fit

Снимка Google

Google Fit

През последните години умните часовници, фитнес гривните, смарт кантарите и всякакви други подобни фитнес и спортни устройства придобиха голяма популярност сред хората. Използването на множество устройства от различни производители означава инсталиране и на голям брой приложения.

Всеки производител си има свое „здравно“ приложение за устройствата си и обикновено то е задължително, за да може джаджата да се използва пълноценно с всичките ѝ функции. Но пък данните не могат да се прехвърлят между различните програми и да се получават обобщения.

Затова още през далечната вече 2014 г. Google пусна Fit API – софтуерен пакет, чрез който различните здравни приложения могат да се свързват с приложението Google Fit и да споделят данните с него. Идеята е семпла – Google Fit да бъде центърът, в който всички здравни и фитнес програми на потребителя да споделят и събират данните си, а Fit да ги обединява, обобщава, анализира и съхранява.

Всичко тръгна добре с много голяма подкрепа от сериозни имена като Asus, HTC, Intel, LG, Nike+, Adidas, RunKeeper и др. Но днес Google Fit API далеч не е толкова използвана и самото приложение Google Fit „скучае“. До степен, че Fit API отива в историята, съобщава Ars technica.

Интернет гигантът вече е спрял да приема нови заявки за включване към Fit API. А от 30 юни 2025 г. ще прекрати работата на услугата и за използващите я приложения. Това означава, че след тази дата нито едно приложение и устройство, което е на външен производител, няма да може да се синхронизира с Google Fit. Практически това ще обезсмисли приложението почти напълно и ще го направи само ограничен архив за събиране на данни от смартфона и някои устройства на Google. И самата услуга Google Fit изглежда изоставена. Приложението не е получавало нови функции от много време, а само дребни корекции.

Вместо това Google обръща внимание на другото си API – Health Connect. То е в бета версия от 2022 г., като миналата година беше внедрено и по подразбиране в Android 14. За момента обаче Google не е казвала много за плановете за Health Connect. Настоящата функционалност е доста ограничена, като например не съхранява данните в клауд. От една страна така е по-сигурно, от друга – ако потребителят смени смартфона, губи данните.

Google не е коментирала плановете си. За момента компанията е пуснала само инструкции към разработчиците и в тях е споменато, че Google Fit и Health Connect не са съвместими и не могат да се прехвърлят данни между тях, а приложенията трябва да поддържат и двете. Но компанията дори казва, че не препоръчва миграция към Health Connect, което подсказва, че бъдещето и на тази платформа не е много розово или най-малкото ще остане силно ограничена.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !