Apple преговаря с Google, за да използва Gemini AI

Стоян Ненов Последна промяна на 19 март 2024 в 12:23 393 0

Apple Google

Снимка Apple

Apple преговаря с Google, за да използва Gemini AI

Apple е единственият IT гигант, който няма официален проект с изкуствен интелект (AI). Компанията изостава сериозно спрямо своите конкуренти, макар и по-рано тази година изпълнителният ѝ директор Тим Кук да обяви, че това ще се промени.

Кук обеща, че още тази година Apple ще предложи „значими“ проекти с AI. Очакванията са те са бъдат внедрени в iOS 18 и да имат важна роля в новия модел на iPhone.

Неофициално се говори, че компанията вече има собствен чатбот. За сега той се казва просто Apple GPT, като към него има и голям езиков модел с кодовото име Ajax. Според слуховете, Apple дори прекрати работата по автономния си автомобил, за да освободи достатъчно ресурси и служители, които да пренасочи към развитието на AI проектите.

Въпреки това според информация на Bloomberg, Apple не е доволна от напредъка на работата и смятат, че изостава. Затова е потърсила партньорство с Google, за да види дали и как може да използва платформата Gemini в iPhone. Според източниците на агенцията, двете компании водят „активни преговори“, за да може Apple да получи лиценз да използва Gemini в iPhone и то още тази година. Твърди се още, че Apple е говорила и с OpenAI наскоро и е обмисляла да използва и техния модел, но няма информация дали все още има интерес към него, или предпочита да се насочи само към Google Gemini. Сделка с OpenAI сякаш изглежда по-малко вероятна, особено като се има предвид, че основен акционер в нея е Microsoft.

За Apple определено ще е по-удобно да продължи партньорството си с Google. Двете компании вече имат изградени трайни отношения, благодарение на търсачката на Google, която е внедрена в основните платформи на Apple. IT гигантите защитиха отношенията си и в съда по време на делото на Apple срещу Epic Games.

Google също ще има голяма изгода от разширяване на партньорството. Така Gemini ще получи достъп до милиарди потребители на Apple, като ще може да популяризира модела си много повече в сравнение с ChatGPT. Това в голяма степен ще зависи и от нивото на интеграция на Gemini в платформите на Apple. Очакванията са в Купертино да предпочетат да използват комбинация от своите алгоритми и партньорски, като се допълват взаимно. Не е ясно дали Apple ще иска от потребителите да плащат, за да използват AI функциите, които ще предложи.

В момента Samsung например предлага безплатно възможностите на Galaxy AI, но компанията обяви, че планира това да е така до края на 2025 г. Тя обаче остави възможностите си отворени и може да предложи други функции на Galaxy AI, които да са платени, или част от сегашните да бъдат добавени към абонамент. Ако Apple влезе в конкуренция със свои сходни AI възможности за iPhone и ги остави безплатни, тогава е силно вероятно и Samsung да последва примера. Или пък обратното. Засега плановете на Apple остават добре скрити. Нито тя, нито Google са пожелали да коментират темата. Реакция няма и от OpenAI.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !