Как да изберем камера за видеонаблюдение?

Те са необходими при защита на къщата, апартамента, търговската или обществена сграда.

OFFNews.bg Последна промяна на 24 август 2022 в 21:04 4335 1

Камера за наблюдение

Снимка Unsplash

Камера за наблюдение

Към използването на системи за видеонаблюдение обикновено се прибягва при необходимост от постоянен визуален мониторинг над определени неодушевени или одушевени обекти. Основни компоненти на подобна охранителна система са камерите, позволяващи преобразуването на картината в цифров вид и нейното предаване на екрана. Сред тях има различни видове и особености, изборът на които става съобразно различни условия, предпочитания и характеристики. Какво обаче не знаем – експертите от онлайн магазин Kassaba Systems ще ни дадат някои важни насоки.

Защо видеонаблюдението е важен елемент от сигурността?

Въпреки усилията на държавата и правителството в посока намаляване на битовата престъпност, тя все още е на високи нива, което налага употребата на специализирани камери за наблюдение. Това е особено наложително в градовете, където хората са по-гъсто населени и има по-ценни материални активи, представляващи интерес за престъпниците. За осигуряването на сигурността на хора, животни и предмети, както и на цели сгради и частни имоти, се налага постоянен визуален контрол.

Камерите за наблюдение могат да са външни и вътрешни. Те са необходими при защита на къщата, апартамента, търговската или обществена сграда. Ефективно използвани са за предотвратяване на кражби от страна на служители на дадено предприятие или за подобряване обслужването на клиентите. Често към предложенията за наблюдение се прибягва и при идентифициране на нарушения на трудовата дисциплина от страна на служители. Най-често използвани са за установяване на извършители при щети на имущество и създаване на доказателствена база за предаване на правоприлагащите органи.

Видове камери за видеонаблюдение

За да осигурите оптимално наблюдение на желаните от вас обекти, е важно да познавате отделните видове предложения. Така спрямо своите нужди и предпочитания по-лесно ще направите избор:

  • Миниатюрни – предимно намират приложение за скрито заснемане, а компактните им размери позволяват тяхното скриване и незабелязано заснемане на закрито. За гъвкавост в избора, подобни камери за наблюдение могат да са кабелни или безжични – в последния случай се захранват от батерия;
  • В метален корпус – той е характерен предимно за монтираните навън модели и осигурява защита както от метеорологичните условия, така и от вандалски посегателства. Оборудвани са със стъкло с повишена здравина и имат вградено инфрачервено осветление. Те са устойчиви на студ, слънце, сняг и дъжд, замърсявания и механични удари;
  • Цилиндрична – по-компактни са и леки от конвенционалните модели за наблюдение. Предназначени са за външен монтаж, но могат да се използват и вътре. Не е необходимо да правите нищо допълнително за да са устойчиви на различните външни условия;
  • Купол – фиксирано устройство за наблюдение, предлагаща се в компактен куполен корпус, който скрива устройството за видеонаблюдение и не привлича вниманието към него. Подходящи са за използване на закрито, но могат и на открито;
  • Куполни камери EyeBall – особеното в случая е, че липсва прозрачният куполен корпус, което значително упростява настройката и регулирането на зрителния ъгъл и фокусното разстояние. Размерите на устройствата за наблюдение от този тип са миниатюрни, а белият корпус ги прави още по-дискретни на бял фон;
  • Куполни PTZ камери – предимство на тези устройства за наблюдение е функционалността им за въртене на обектива, промяна на наклона и оптичното увеличение (зума);
  • PTZ камери – предлагат се два вида: с въртящ се настрани, нагоре и надолу корпус, както и фиксиран статичен форм-фактор. PTZ моделите позволяват проследяване на обекта и неговото зумиране до желаната степен;
  • Панорамни камери FishEye – подобни решения за наблюдение са тип рибешко око и заснемат 360 градусов кадър, чийто изкривявания се коригират от ISP-процесор. Това позволява едновременното наблюдение на широк периметър с едно устройство и спестяване от цената на повече покупки;
  • Ъглови камери – предвидени са за вътрешен монтаж и се монтират в ъгъла на помещението за осигуряване на най-широко зрително поле;
  • Модулен – съставени са от два блока: оптичен, включващ обектива и матрицата, както и основен, в който са разположени устройствата за обработка на данните. Използват се при нужда от гъвкавост и дискретност.

Формат на камерата

Форматът е аналогов или дигитален. Основната разлика между двете е в предаването на сигнала и в последващата му обработка:

  • Аналогов – матрицата предава заснетото видео в аналогов формат за по-нататъшно цифровизиране в записващото устройство. Предаването на данните става по коаксиален кабел;
  • Дигитален – матрицата цифровизира сигнала и го изпраща към записващото устройство, без необходимост от трансформацията му от аналогов в цифров формат и обратно.

камери за наблюдение

Управление на камерата

За елиминиране на “мъртвите зони” (участъци от наблюдавания обект, които не се “виждат” от устройствата за наблюдение) е необходимо инсталирането на повече камери. Това обаче води до усложняване на цялостната система и нейното оскъпяване. За целта, хората прибягват до решения за дистанционна промяна на ъгъла на гледане и промяна на фокусното разстояние на вариообектива.

Видеозапис и съхранение

Съхранението на видеозаписа с определена резолюция може да е на вградена карта памет, да се предава директно на облачно хранилище или да се запаметява на твърд диск на DVR или NVR.

Резолюция и ъгъл на гледане

Резолюцията може значително да варира и тя показва големината на картината. Колкото по-голяма е тя, толкова по-ясно ще се виждат детайлите в кадъра, дори и на най-отдалечените обекти. Удобно е при нужда от разпознаване на намиращи се далеч в кадъра лица или регистрационни номера.

Ъгълът на гледане определя обхватът на зрителното поле на устройството за наблюдение. Колкото по-голям е той, толкова по-широк периметър ще се обхваща при заснемането.

Какво ще кажете за мегапикселите? Повече означава по-добре?

Това не винаги е фактор за качеството на картината. За него отговаря нивото на осветеност, качеството на матрицата, обектива, околните условия и т.н. Мегапикселите са мярка за резолюция и цифрата показва общия брой на пикселите (точките), съставящи изображението. 1 мегапиксел е равен на един милион пиксела.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

06.10 2022 в 13:31

През 2022 инсталирането на аналогова камера може да има само едно оправдание - видеонаблюдение не ни трябва, но заради някакви изисквания се монтира.

Мегапикселите - трябват си ако искаш да познаеш дали в наблюдаваното помещение е влязъл Трифон Иванов или Сашка Васева. 2 мегапиксела е добро начало.

Е да де, мегапикселите освен самата камера искат място за съхранение, а и добро осветление. Има и камери дето се хвалят с мегапиксели ама оптиката им е боклук, така че язък за мегапикселите.