OpenAI заяви, че New York Times е подлъгал ChatGPT да повтаря неговите статии

Въпреки заведеното миналия месец съдебно дело, компанията все още иска да работи с изданието

Стефан Николов Последна промяна на 11 януари 2024 в 15:18 828 0

NYT

Снимка Vlada Karpovich/Pexels

OpenAI заяви, че New York Times е подлъгал ChatGPT да повтаря неговите статии

OpenAI публично отговори на съдебния иск за защита на авторските права от страна на New York Times, като нарече делото "неоснователно" и заяви, че все още се надява на партньорство с тази авторитетна медия.

В публикация в своя блог OpenAI заяви, че Times "не разказва цялата история". Компанията се противопоставя най-вече на твърденията, че нейният AI инструмент ChatGPT възпроизвежда дословно статиите на медията, като твърди, че вестникът е манипулирал подсказките, за да включи нарочно извлечени откъси от статии. "Дори когато използваме подобни подсказки, нашите модели обикновено не се държат по начина, по който намеква New York Times, което предполага, че те или са инструктирали и съответно наредили на модела да преповтаря, или са подбрали своите примери от направените многобройни проби и опити", заяви OpenAI.

OpenAI твърди, че се е опитала да намали повторението от страна на своите големи езикови модели и че Times е отказала да сподели използваните от нея примери за това повторение преди подаването на съдебния иск. Компанията заяви още, че дословните примери "изглежда са от статии с годишна давност, които са се разпространили в множество уеб сайтове на трети страни". OpenAI потвърди, че е премахнала функцията на ChatGPT, която се нарича Browse и която понякога неволно репродуцира съдържанието.

Изданието The Verge допълва, че компанията поддържа дългогодишната си позиция че за да могат моделите на изкуствения интелект да се учат и да решават нови проблеми, те се нуждаят от достъп до "огромната съвкупност от човешки знания". Тя отново подчерта, че макар да уважава законното право за притежаване на произведения, защитени с авторски права и е предложила възможност за отказ от включване на някои данни за обучение. OpenAI счита, че обучението на AI моделите с данните от интернет попада в обхвата на правилата за справедливо използване, които позволяват повторното използване на произведения, защитени с авторски права. Компанията обяви, че собствениците на уеб сайтове са могли да започнат да блокират достъпа на нейните търсачки до техните данни още от месец август 2023 г., почти година след стартирането на ChatGPT.

Наскоро компанията изтъкна подобен аргумент пред Камарата на лордовете на Обединеното кралство, като заяви, че нито една система за изкуствен интелект като ChatGPT не може да бъде изградена без достъп до съдържание, защитено с авторски права. Тя заяви, че AI инструментите трябва да включват произведения, защитени с авторски права, за да "представят пълното разнообразие и широта на човешкия интелект и опит".

Едновременно с това OpenAI заяви, че все още се надява да продължи преговорите с Times за партньорство, подобно на тези, които сключи с Axel Springer и The Associated Press. "Надяваме се на конструктивно партньорство с The New York Times и уважаваме дългата му история", заяви компанията.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !