Италия забрани ползването на ChatGPT

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 31 март 2023 в 15:54 1010 0

ChatGPT

Снимка Jonathan Kemper/Unsplash

Италия забрани ползването на ChatGPT

Италианските регулатори наложиха забрана на популярния инструмент за изкуствен интелект ChatGPT, която влиза в сила от 31 март. Както и започват разследване на компанията, която седи зад него – OpenAI. Причините са опасения свързани със събирането и обработването на личните данни. Действията на италианските власти идват след призиви на редица популярни личности, като Илон Мъск и др. за паузиране на разработките базирани на изкуствен интелект (AI) и тяхното правилно одитиране.

Освен това, регулаторите следват и препоръката на Европейската организация за защита на потребителите (BEUC), която призова да се вземат мерки срещу този тип инструменти. Като целта е да се сложи временна спирачка за тях до влизането в сила на Законът за изкуствения интелект на Европейския съюз.

Италианският регулатор обвинява OpenAI, че не спазва наложените в ЕС регулации за събиране, съхранение и обработка на лични данни. Властите от „Ботуша“ също така подчертават изтичането на информация от компанията, свързана с разговори проведени от потребители с ChatGPT. Към обвиненията са добавени още, че няма механизми, които да гарантират, че инструментът не може да се използва от малолетни лица. Независимо, че има такава клауза в общите условия за ползване.

От OpenAI са изискани отговори по всички по-горе точки, които трябва да се предоставят в рамките на 20 дни. Дотогава, италианските власти налагат забрана за ползването на ChatGPT. Освен това, американската компания подлежи на потенциална глоба от 20 млн. евро или 4% от глобалния си оборот.

Ден преди италианските власти да обявяват забраната, BEUC излезе с призив да се започне разследване срещу OpenAI. Те посочват, че напредъкът на технологията на компанията е прекалено голям и създава огромни предизвикателства пред опазването на личните данни на европейците. Също така, OpenAI не предоставя информация как обучава алгоритмите си и какви масиви използва за това.

От BEUC също така подчертават, че Брюксел трябва да действа по отношение на AI инструментите. Причината е, че новият Закон за изкуствения интелект, трябва да влезе в сила след няколко години, а дотогава се отваря значителна дупка, която може да се използва за злоупотреби.

Няколко дни по-рано, Илон Мъск и редица други IT специалисти и популярни личности обявиха разработките на OpenAI за „опасни“ и за необходимостта за тяхното паузиране. Тяхното писмо срещна висока доза критика от технологичната индустрия, но последващите действия показват, че регулаторите може да застанат на тяхна страна.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !