Американският щат Монтана забрани TikTok

Стоян Ненов Последна промяна на 18 май 2023 в 17:32 322 0

TikTok Ban

Снимка Visuals/Unsplash

Американският щат Монтана забрани TikTok

Социалната мрежа TikTok ще бъде забранена на територията на американския щат Монтана. Това обяви самият губернатор Грег Джианфорте, цитиран от The Verge.

Той е подписал закон SB 419, който забранява на TikTok да работи в щата Монтана, като решението влиза в сила от 1-ви януари 2024 г. Законът е доста кратък и конкретен.

Той забранява на TikTok да оперира на територията на щата и въвежда изискване към магазините за мобилни приложения да не предлагат TikTok за изтегляне. В ранна версия на закона имаше и забрана за интернет доставчиците да осигуряват достъп до социалната мрежа, но предложението на влезе в окончателния вариант.

Законът не предвижда наказания за гражданите на Монтана, които продължат да използват TikTok след въвеждане на забраната. Глоби обаче може да има за TikTok и магазините за приложения. Те могат да бъдат санкционирани с до 10 000 долара на ден за всяко отделно нарушение. А за такова ще се брои осигуряването на достъп до социалната мрежа или до приложението ѝ за изтегляне.

Не е упоменато дали предлагането на ъпдейти за вече инсталирано приложение ще е нарушение. Също така законът не споменава и сайта на TikTok, а само приложението.

„За да защитя личните данни и поверителността на гражданите на Монтана от Китайската комунистическа партия, забраних TikTok в Монтана“, обяви Джианфорте.

В закона е предвидено той автоматично да прекрати своята валидност в момента, в който TikTok смени собственика си и той трябва да е с централа в страна, която не е определена като „неприятелска“.

Социалната мрежа реагира остро на забраната. Говорителят ѝ Брук Оберветер заяви, че подписаният от Джианфорте закон нарушава правата на гражданите, които са гарантирани от Първата поправка на Конституцията на САЩ. Според компанията забраната е незаконна.

„Искаме да уверим жителите на Монтана, че ще могат да продължават да използват TikTok, за да се изразяват, да изкарват прехраната си и да имат общност, като ние ще продължи да работим да защитаваме правата на нашите потребители в и извън Монтана“, се казва още в изявлението на компанията.

Ситуацията е особена. Няма реален правен прецедент по такъв казус. TikTok не е казала, че ще оспорва забраната в съда, но подобен ход е логичен. Организацията NetChoice, в която членуват компании като Meta, Twitter и Google, обяви забраната за „очевидно неконституционна“. Организацията и преди е съдила щати и институции по подобни казуси. Тя обръща внимание, че основната тема тук е дали Първата поправка е нарушена, а за да се наложи подобно ограничение на достъпа до информация се изисква сериозна аргументация от страна на институцията. Според противниците на забраната, подобни аргументи липсват.

Забраната идва на фона и на засилени критики към TikTok от различни институции в САЩ и Европа. Някои от тях вече ограничиха служителите си и им забраниха да използват платформата през работните си устройства. Досега обаче не е имало пълна забрана в мащаба на тази в Монтана и има опасения дали тя няма да повлече други подобни действия и да измени естеството на интернет.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !