Тънко фолио превръща обикновените очила в инфрачервени

Offnews Последна промяна на 18 юни 2021 в 13:47 5375 0

Ground-breaking night-vision film can be applied to regular glasses1

Австралийски учени представиха нова технология за нощно виждане. Първото по рода си свръхтънко фолио се нанася директно върху очилата и работи като филтър, на който е необходим само маломощен лазер за преобразуване на инфрачервената светлина в изображение, което се възприема от човешкото око.

Фолиото, изобретено в австралийския Национален университет, е направено от нанокристали по технология, върху която учените работят от няколко години. Малките частици преобразуват инфрачервеното излъчване в високоенергийни фотони от видимия за човешкото око спектър. Първата стъпка към създаването на преобразуващото светлината фолио бе направена през 2016 година, когато австралийските учени за първи път нанесоха слой нанокристали върху стъклена пластинка. Сега вече те представиха пред медиите прототип, който е лек, евтин и лесен за производство.

"Ние успяхме да направим невидимото видимо" - заяви ръководителят на екипа Рокио Камачо Моралес. "Нашата нова технология преобразува инфрачервената светлина, която е невидима за човешкото око, в изображения, които много добре се виждат от хората, дори и наблюдаваните обекти да се намират на голямо разстояние. Ние създадохме съвсем тънко фолио, което е стотици пъти по-тънко от човешкия косъм и може да се нанася върху стъкло, давайки възможност хората да виждат при пълна тъмнина".

Учените допълват, че новото фолио не се изисква какъвто и да било източник на енергия, а само миниатюрен лазер, какъвто обикновено се използва в светлинните показалки. Именно неговата светлина се използва за преобразуването на инфрачервените лъчи във видима светлина.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !