Смартфон серията Xiaomi 13 дебютира с новия флагмански чип Snapdragon 8 Gen 2

Павлин Луканов Последна промяна на 13 декември 2022 в 09:55 1573 0

Xiaomi 13

Снимка Xiaomi

Смартфон серията Xiaomi 13 дебютира с новия флагмански чип Snapdragon 8 Gen 2

Основната серия смартфони Xiaomi 13 беше представена на 11 декември в Китай. Заедно с нея, китайскатак омпания представи и редица нови мобилни продукти. Те покриваш широк кръг сегменти, сред които слушалки, смарт часовник и др. Част от тези модели се очакват и в международен план, което е сигурно за новата линия телефони Xiaomi 13. Което означава, че скоро може да ги видим и в България - по-вероятно в началото на следващата година.

Xiaomi 13 и 13 Pro

Xiaomi традиционно е сред първите компании, които представят смартфони с новите флагмански чипове на Qualcomm. Това е така и сега с анонса на серията Xiaomi 13, който се състои от едноименното и Pro устройства, включващи Snapdragon 8 Gen 2, това разбира се означава и най-високата достижима производителност по отношение на Android.

Има и други общи параметри между двете устройства. сред тях са 50W мощност на безжично зареждане и 10W реверсивно. Освен това е налична сертификация за водоустойчивост IP68, стерео високоговорители с Dolby Atmos, както и обективи и технологии на Leica. Сред останалите параметри са още поддръжка за Wi-Fi 6E и IR предаватели, които се използват за дистанционно управление на широк кръг устройства. Стандартният модел е с плоска странична рамка, докато Xiaomi 13 Pro има извивки.

Разбира се Xiaomi 13 Pro е по-добър от стандартния вариант по редица параметри. Той разполага с извит LTPO OLED панел с диагонал 6.73 инча, резолюция Quad HD+ и честота на опресняване до 120Hz. Батерията на модела е с капацитет 4820mAh и се поддържа зареждане с мощност до 120W, като за целта помага и системата Surge, разработка на компанията.

Най-интересно е при камерата, като основната е тройна и залага на познатия ни от Xiaomi 12S Ultra, 50MP 1“ сензор Sony IMX989, както и система за стабилизация HyperOIS. Конфигурацията се допълва от 50MP сензор с ултраширокоъгълен обектив и макро режим, както и 50MP с телефото оптика за 3-кратно оптично приближение.

Какво е спестено в стандартния модел? Xiaomi 13 е с плосък OLED екран с диагонал 6.39 инча, резолюция Full HD+ и честота на опресняване до 120Hz. Батерията тук е с капацитет 4500mAh и бързо жично зареждане до 67W. Що се отнася до камерата, тук е заложено на 50MP сензор IMX800 с HyperOIS, 12MP с ултраширокоъгълен обектив и 10MP с телефото оптика за 3-кратен зуум. Иначе и двете устройства са с обективи и технологии на експертите от Leica.

Засега можем да цитираме само цени в Китай където те варират от 4999 юана (1330 лв.) до 6299 юана (1677 лв.) за Xiaomi 13 Pro и от 3999 юана (1063 лв.) до 4999 юана (1330 лв.) за Xiaomi 13. Xiaomi 13 Pro ще се предлага в бял и черен с керамичен гръб и зелен с покритие от изкуствена кожа. Xiaomi 13 идва в черен, бял, зелен, жълт и син цвят.

Палитра от смарт джаджи

Заедно с новата серия смартфони дебютират и редица нови смарт джаджи. Това включва часовника Xiaomi Watch S2, слушалките Xiaomi Buds 4, звуковата колонка Xiaomi Sound Pro, маршрутизатора Xiaomi Router 10000 и компютъра Xiaomi Mini PC.

Ще се спрем на две от джаджите, които най-вероятно ще се появят и в световен мащаб, а имено часовникът и слушалките. Xiaomi Watch S2 се предлага в два размера, класически 46-милиметров и по-компактен, 42-милиметров. Наличен е избор между черен, сребрист и златист цвят на корпуса, както и избор на каишка от силикон и кожа.

За първи път в серията часовници на компанията откриваме възможност за измерване на телесния състав, предоставяйки данни за осем типа данни в тази насока. Въведена е и опция за изпращане на геолокация и съобщение за помощ, когато изпаднете в затруднение. Иначе моделът предлага до 12 дни издръжливост с един заряд, при по-големия вариант, а и следене на над 100 вида тренировки. В Китай цените на Watch S2 са 999 юана (265 лв.) и 1099 юана (292 лв.) съответно за 42- и 46-милиметровия вариант.

Завършваме с безжичните слушалки Buds 4, които залагат на адаптивна технология за шумопотискане, която се регулира в реално време според околните условия. Заложено е на двойни говорители с графен, като има и поддръжка за технологиите LHDC 5.0 и Hi-Res Audio. От компанията въвеждат нов дизайн, който изглежда доста приятно и е наречен космическа капсула (space capsule). Сред останалите параметри са до 30 часа издръжливост с включените и в кейса батерии, както и сертификация IP54. Цената на модела в Китай е 699 юана (186 лв.)

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !