Смарт телескоп спечели награда Best of Innovation на Техническото изложение във Вегас

Offnews Последна промяна на 19 януари 2021 в 07:07 6458 0

FIMan-looking-at-the-stars.-Vaonis-.-Real-Press

Интелигентен телескоп, създаден от Vaonis, спечели награда за най-добра иновация на CES 2021. Устройството е наследник на Stellina, който дебютира на CES 2018 и бързо се изчерпа. То се нарича Vespera, а цената му е по-ниска от тази на първия модел.

И двата интелигентни телескопа работят с Android и iOS, но не и с компютър, тъй като приложението е разработено само за смартфони и таблет. Няма нужда да ги свързвате с кабел, или Bluetooth, тъй като Stellina и Vespera се свързват с приложението директно чрез собствен WiFi. Тоест нямате нужда от интернет, за да ги използвате, защото приложението ползва собствената WiFi връзка.

Vespera може да се използва четири часа с вградената батерия, а Stellina предлага пет часа автономност, но по-мощната батерия може да бъде включена и в двата модела.

Иновативната идея всъщност идва от Кирил Дюпюи, френски предприемач и е реализирана от Vaonis. Дюпюи има опит в областта на оптичното и космическо инженерство и иска да помогне на широката аудитория да открие космоса. Той обаче забелязва, че за повечето хора е изключително сложно да инсталират традиционен телескоп и затова решава да създаде Stellina – лесен за инсталация и използване, напълно автоматизиран и предлагащ детайли, които не можем да видим с традиционен обектив. За да направи това Дюпюи инсталира камера в телескопа, затова Vespera често е описван като хибридно устройство.

Stellina струва 4848 долара, а Vespera е по-достъпен с цена от 1817 долара. Малките разлики между двете устройства са в по-ниската автономност на батерията, резолюцията, различното поле и някои други функционалности, които първото има, а второто – не.

Интелигентният телескоп обработва автоматично изображението, но е наличен и ръчен режим за по-напреднали потребители, който позволява ръчно въвеждане на координати в приложението и наблюдаване на точно местоположение в небето. Софтуерът се актуализира на всеки две седмици, предлагайки все повече нови функции. Компанията се е фокусирала и върху създаването на аксесоари за двата телескопа.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !