След ЕС и Индия налага USB-C за iPhone

Стефан Николов Последна промяна на 08 декември 2023 в 11:32 797 0

iPhone 15 Pro

Снимка Onur Binay/Unsplash

Apple не са доволни и натискат, Делхи да промени решението си

Apple заяви пред индийските правителствени организации, че целите ѝ за местно производство няма да бъдат постигнати, ако Делхи последва Европейския съюз и реши да изисква в новите iPhone да бъдат поставяни универсалните USB-C портове, които се използват за зареждане на мобилните устройства и за прехвърляне на данни. Американският технологичен гигант лобира с огромни суми за да не се допусне поставянето на USB-C портове в произвежданите в Индия iPhone или тази процедура да се отложи колкото се може повече.

Индия иска да приложи правилото на ЕС, което изисква смартфоните да имат универсален USB-C порт за зареждане и трансфер на данни, и води преговори с производителите на мобилна елекроника, за да въведе това изискване в Индия най-късно до месец юни 2025 г., шест месеца след крайния срок на ЕС. Въпреки че всички производители, включително Samsung, са съгласни с плана на Индия, Apple се противопоставя, съобщава Ройтерс.

Apple от много години предлага своя уникален и патентован Lightning конектор в своите iPhone-и. ЕС обаче изчисли, че единното универсално зарядно устройство ще спестява на европейските потребители около 271 млн. долара годишно, докато Индия от своя страна заяви, че този ход освен че ще доведе до големи икономии, ще намали електронните отпадъци и ще помогне на потребителите.

На среща при закрити врата на 28-ми ноември, председателствана от индийското министерство на информационните технологии, Apple поиска от длъжностните лица да изключат съществуващите модели iPhone от тези правила, като предупреди, че в противен случай ще се затрудни да постигне производствените цели, определени в рамките на индийската схема за стимулиране на производството (PLI).

PLI е ключов проект на министър-председателя Нарендра Моди, който предлага данъчни стимули на производителите на електроника в Индия, за да привлече нови инвестиции и с всяка изминала година да увеличава продажбите на технологични продукти. Проектът е широко използван от производителите на Apple, като например Foxconn, за увеличаване производството на iPhone в страната.

По принцип Индия се счита за следващата област за растеж на Apple след Китай. Известният аналитик Минг-Чи Куо изчисли, че 12-14% от производството на iPhone през 2023 г. ще се осъществява в Индия, а през следващата година този дял ще нарасне до 25%.

По отношение на пазарния дял Apple заема 6% от процъфтяващия индийски пазар на смартфони, в сравнение със само 2% преди четири години. Производителите на Apple са разширили своя производствен капацитет и произвеждат по-голямата част от моделите iPhone 12, 13, 14 и 15 в Индия за местни продажби и за износ. От тях само iPhone 15 има новия универсален USB-C. На срещата Apple заяви пред индийските служители, че, "дизайнът на предварително проектираните и вече произвеждани продукти не може да бъде променян". Ситуацията стана доста куриозна и ще бъде интересно да разберем кой ще надделее.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !