Сгъваемите смартфони, които дебютираха на MWC 2023 в Барселона

Мария Иванова Последна промяна на 28 февруари 2023 в 16:21 839 0

Honor Magic Vs

Снимка Honor

Сгъваемите смартфони, които дебютираха на MWC 2023

Три сгъваеми смартфона направиха своята глобална премиера на Световния мобилен конгрес (MWC), който и в момента се провежда в Барселона. Всяка година организаторите от Асоциацията на операторите и телекомуникационните доставчици GSMA канят на събитието представители на глобалната мобилна екосистема, за да представят най-новите си продукти и концепции.

Ето кои са устройствата със сгъващ се екран, които компаниите избраха да покажат на най-голямото технологично изложение тази година.

Honor Magic Vs

В самото начало на конгреса китайският производител на смартфони Honor представи глобална версия на сгъваемия Magic Vs. Това е първият смартфон с гъвкав екран на компанията, който се появява извън Китай, тъй като оригиналният Magic V се предлагаше само на родния пазар.

С амбицията да конкурира Apple и Samsung, смартфонът на Honor работи с Android и има 7,9-инчов OLED дисплей с резолюция 2272x1984 px. Устройството има и втори 6,45-инчов дисплей с резолюция 2560×1080 px, разположен от външната страна.

По отношение на характеристиките глобалната версия не се различава много от китайската. Новото при Magic Vs е неговият сгъваем механизъм, изработен от леки материали. За него Honor гарантира, че може да се сгъва и разгъва над 400 хиляди пъти, което се равнява на повече от 10 години употреба (при около 100 сгъвания на ден).

Honor Magic VS е тънък и компактен - с дебелина в сгънато положение -12,9 мм. и тегло от 276 грама. Той разполага с 54-мегапикселова основна камера Sony IMX800, 50-мегапикселова ултра-късофокусна и макро камера, както и с 8-мегапикселова телефото камера. На европейския пазар смартфонът ще се предлага на цена от около 1599 евро.

Motorola Rizr

На MWC 2023 беше показан и концептуалния сгъваем смартфон Motorola Rizr. И въпреки че все още не се знае кога ще бъде представена готовата за производство версия на устройството, като част от легендарната ретро линия плъзгащи се телефони на компанията, то притежава много интересни функции, които ще ви покажем.

Една от тях безспорно е автоматичният подвижен дисплей, с който необходимостта от ръчно разгъване и прибиране отпада. Основната разлика между Motorola Rizr и други подобни смартфони е, че екранът на устройството се плъзга нагоре, а не настрани. Устройството се отличава и с малките си размери, когато дисплеят е в обичайното си сгънато положение. А когато е разгънат - наподобява размерите на повечето смартфони.

Интересна особеност е, че дисплеят се разгъва, когато потребителят докосне два пъти бутона за захранване. А екранът е настроен така, че да се трансформира автоматично, когато устройството се движи - например да се разгърне, когато потребителят гледа видеоклип в пейзажен режим.

Концептуалната версия е оборудвана с 5-инчов POLED дисплей в съотношение на страните 15:9, който се трансформира в 6,5-инчов със съотношение 22:9. Производителят е включил вграден тапет с някои интересни ефекти, които се задействат, когато устройството се движи. Целият потребителски интерфейс се променя в зависимост от текущото положение на екрана.

Tecno Phantom V Fold

На MWC своя дебют на международната сцена направи и сгъваемият смартфон Phantom V Fold на компанията Tecno. За него производителят анонсира, че е първият в света ляво-десен сгъваем смартфон, захранван от флагманския процесор Dimensity 9000+ на MediaTek.

Сгъваемото устройство е оборудвано с пет камери - 50-мегапикселова основна камера със светлочувствителен персонализиран сензор, както и още две задни и две предни камери. Благодарение на гъвкавия му дизайн, с основната камера могат да се правят както подобрени селфита, така и да се провеждат видео разговори на голям екран.

Phantom V Fold е оборудван с две SIM карти. Двойният 5G процесор е персонализиран специално за устройството и е произведен чрез усъвършенстван 4 nm производствен процес на TSMC. По данни на компанията той осигурява изключително гладка производителност на сгъваемото устройство, както и ниска консумация на енергия.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !